keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Esko Seppänen: Suomen rikkaat - kuka kukin on

Esko Seppänen tarjoilee lukijalle monenlaisia oivalluksia tässä paljastuskirjassa, joka sai kohtalaisesti julkisuutta ja jota sen takia jouduin kirjastosta pitkään jonottamaan: Suomen rikkaat - kuka kukin on (Minerva, 2014; ISBN 978-952-312-054-9).



Joku toinen olisi voinut kirjoittaa rikkaista ihmisistä sankaritarinoita, mutta Seppänen kertoo eritoten kähminnöistä ja likaisesta pelistä suurten omaisuuksien taustalla. Vuosien varrella näistä tapahtumista on saatu lukea lehdistä, mutta Seppänen ilmiselvästi pyrkii monessa asiassa sanomaan niin sanotusti viimeisen sanan, ja aikamoisen määrän työtä hän on tehnyt selvittääkseen tapahtumien taustoja.

Kirjassa kerrotaan aika ajoin vanhoistakin tapahtumista rikkaiden ihmisten ja sukujen omaisuuksien taustalla, mutta pääosin keskitytään niin sanotusti nykyaikaan, 1980-luvusta ja 1990-luvusta eteenpäin. Pankkikriisin aikaisista sotkuista kirja kertoo paljon sellaista jota en tiennytkään, miten moni ihminen köyhtyi mutta muutamat taas saivat haalittua itselleen valtavia omaisuuksia pilkkahintaan senaikaisessa paniikin ja epäselvyyden tilassa.

Mielenkiintoista oli nähdä sekin, miten monessa omaisuuksien kartuttamisen isossa operaatiossa Suomen valtiota käytettiin hyväksi, suorastaan vedätettiin, ainakin Seppäsen tarjoileman tiedon perusteella. Mutta kyllä ovat nämä Suomen rikkaat myös osanneet käyttää tilaisuutta hyväkseen kampittaakseen toisiaan, kun raha-asioita on järjestelty monimutkaisilla operaatioilla uuteen malliin.

Moneen pörssistäkin löytyvään yhtiöön paljastuu uudenlaista syvyyttä kun Seppälän teosta lukee: Metso, Wärtsilä, Kone, Nokia, ... Rikkaat ovat pelanneet omaisuuksilla pelejä, joissa oveluus on ollut valttia (puhumattakaan kekseliäistä lakimiehistä) eikä härkiydestäkään ole ollut yleensä haittaa.

Moraalilla ei ole sanansijaa omaisuuden kahlimisen pelissä. Tai ainakin siltä näyttää, sillä tämän kirjan perustella ei tunnu siltä että rikkailla olisi juuurikaan tekemistä yritystoiminnan perinteisten arvojen kanssa: lisäarvon tuottamisen, työllistämisen, innovaatioiden ... ellei sitten innovaatioksi lasketa omien taskujen täyttämistä muilta kaapatuilla rahoilla.

Ei kommentteja: