torstai 7. toukokuuta 2015

Iain M. Banks: Pelaaja

Toinen Iain M. Banksin Kulttuuri-sarjan romaani liikkuu edelleen Kulttuurin reuna-alueilla, ja nostaa esiin luokkayhteiskunnan pelisäännöt, kysymyksen siitä missä määrin itse kunkin elämänkohtalo on arpapeliä: Pelaaja ( Loki-kirjat, 1994; suom. Ville Keynäs; ISBN 952-9646-95-X).Teos sai Tähtivaeltaja-palkinnon vuonna 1995, ja epäilemättä perustellusti. Teksti rullaa eteenpäin mallikkaasti, eikä tarinassa ole ihan yhtä lailla lapsuksia kuin teossarjan ensimmäisessä osassa Muista Flebasta.

Pelaaja kertoo monenlaisten pelien mestarista Jernau Morat Gurgehista, joka elämäänsä kyllästyneenä ja Kulttuurin mielten houkuttelemana matkustaa Azadin imperiumiin. Tarjolla on aivan omanlaisensa peli, jossa ei pelata vain rahasta tai hengestä, vaan paikasta yhteiskunnassa, ja tämän pelin voittajasta tulee Azadin keisari. Helpolla Gurgeh ei pääse, ja pelin kiemuroista selviäminen näyttää lähestulkoon ylivoimaiselta haasteelta.

En ole varma, pitäisikö tästä jatkaa eteenpäin kolmanteen romaaniin Aseiden käyttö, joka jo muistaakseni alkoi toistaa samoja kuvioita, ja Kulttuurin ylivertaisuus alkoi suorastaan kyllästyttää. No, vaikka varma en olekaan, laitoin tämänkin romaanin varaukseen kirjastosta.

Ei kommentteja: