torstai 14. toukokuuta 2015

Ann Leckie: Ancillary Sword

Ann Leckien esikoisromaani Ancillary Justice voitti kaikki keskeiset tieteiskirjallisuuden palkinnot (Hugo, Nebula, Arthur C. Clarke, BSFA), ainoana romaanina joka on tähän kyennyt. Jatko-osaan kohdistui suuria odotuksia, eikä syyttä: Ancillary Sword (Orbit, 2014; ISBN 978-0-356-50241-0).



Merkittävä syy Ancillary Justice -romaanin tekemään vaikutukseen on sen kuvaama maailma, joka on samalla kertaa tieteiskirjallisuudesta ennestään tuttu tähtienvälisen avaruusoopperan näyttämö, mutta samalla kertaa aika lailla uusiksi ajateltu ja koettu, omaperäinen ja kypsä, sellainen joka vaatii tarkkaa harkintaa ja syvällistä näkemystä.

Romaanien päähenkilö on Breq, ihmishahmoinen tekoäly, joka aikoinaan komensi sota-alusta mutta nyt on kahlittuna yhteen kehoon. Romaanisarjan toinen osa jatkaa suoraan siitä mihin ensimmäinen päättyi, ja olettaa sopii että romaanisarjan tarinan kaari on kirjoittajalla ollut jo pitkälti mielessä ensimmäistä romaania kirjoittaessa, siinä määrin luontevasti asiat napsahtavat kohdalleen.

Eräänlaista menneiden syntien sovittamista tässä tarinassa on, pyrkimystä saada asiat kohdalleen, korjata tehtyjä vääryyksiä. Mutta Breq ja hänen kumppaninsa ovat monitasoisia hahmoja, mikä tuottaa lukijalle yllätyksiä, ja pitää mielenkiinnon hereillä. Odotan malttamattomana teossarjan viimeistä osaa Ancillary Mercy, jonka on tarkoitus ilmestyä lokakuussa 2015.

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Tätä on kyllä suitsutettu monessa paikassa. Itselläni on vaan (liian) monta trilogiaa/sarjaa vaiheessa että pitänee tämä pistää jonon perälle. Hyvä valinta!

Juha Haataja kirjoitti...

Kolmas osa ilmestynee vasta ensi syksynä, joten tällöin voisi lukea kaikki osat yhteen putkeen...