lauantai 2. toukokuuta 2015

Mary Robinette Kowal: Shades of milk and honey

Historialliset rakkausromaanit eivät ole suosikkilukemistani, mutta niin vain tämmöinen kirja tuli luettua, Mary Robinette Kowalin fantasiakirjallisuudeksi luettava teos Shades of milk and honey (Tor, 2011; ISBN 978-0-7653-2560-0).Romaani aloittaa teossarjan Glamourist histories, mutta erityisemmin koukuun en tähän tarinaan jäänyt. Tai jäinkö sittenkin, nimittäin kävin nyt samantien laittamassa jatko-osan Glamour in glass kirjastosta varaukseen.

Kirja kuvaa vaihtoehtohistoriaa, jossa ollaan Jane Austenin jalanjäljillä. Tarinan kiemurat muistuttavasti kovasti romaanin Ylpeys ja ennakkoluulo juonenkulkuja, pyrkimyksiä löytää oikea puoliso naimaikäisille naisille, samalla kun taustalla vaanii pettymys vanhaksipiiaksi jäämisestä.

Tässä tarinassa on mukana fantasiaelementti, "glamuuri", taito piilottaa ihmisten, rakennusten ja maiseman arkipäiväinen ulkoasu taikuuden avulla ja saada kohde näyttämään kiehtovalta. Eräänlaisesta tv-ohjelmista tutusta "tuunaamisesta" tässä on kyse.

Kirja oli riittävän lyhyt, 320 sivua, jotta kiinnostus tarinaan säilyi loppuun asti. Eikä jatko-osakaan sen pidempi ole, mitä voi pitää tämän kirjallisuudenlajin kyseessä ollen merkittävänä ansiona.

Ei kommentteja: