torstai 11. joulukuuta 2014

Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta

Tuula Karjalainen tarjoilee tiiviissä muodossa suurenmoisen elämäkerran, jossa kaikkien tuntema kirjailija hengittää ja elää, ja ainakin itselleni kirjassa oli paljon uutta ja ihmeellistä tämän pitkän elämän vaiheista: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta (Tammi, 2013; ISBN 978-951-31-6963-3).Teos sai vuonna 2014 Lauri Jäntin palkinnon, ja palkinnon perustelut osuvat napakasti kohdalleen:

Taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen teos Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta avaa erinomaisella tavalla Tove Janssonin elämää henkilönä ja monialaisena taiteilijana. Karjalainen analysoi onnistuneesti taiteilijan teoksia ja tuotantoa tämän yksityiselämän ja ajan virtausten kehyksissä. Samalla hän syventää suuren suomalaisen kulttuuripersoonan hahmoa: muumikirjoistaan ja -sarjakuvistaan tuttu Jansson osallistui toisaalta taiteellaan ärhäkkäästi yhteiskunnalliseen keskusteluun. Taiteilijan omien muistiinpanojen ja kirjeenvaihdon esiintuominen antaa teokselle henkilökohtaisen leiman. Erityisen kiitoksen ansaitsee teoksen monipuolinen kuvitus.
Teoksesta on tätä kirjoittaessani Helmetissä varauksia 250, ja kappaleita 171, mikä osoittaa teoksen suosion kestävyyttä. Ja kuten palkinnon perusteluissa sanotaan, kirjassa nousee vahvasti esille henkilökohtaisuus, jota erinomaisen onnistunut kuvitus täydentää. Erityisesti poliittiset pilapiirrokset olivat itselleni mainio yllätys, niissä ei arkailtu ottaa kantaa.

Kävin katsomassa Ateneumin laajan juhlanäyttelyn, joka esittelee Janssonin tuotantoa monipuolisesti, mutta tämä kirja tarjoaa mahdollisuuden mennä paljon syvemmälle, päästä ymmärtämään tätä vaikuttavaa elämäntarinaa.

2 kommenttia:

Leila Kastelli kirjoitti...

Tuota kirjaa voisin toivoa joulupukilta!

Juha Haataja kirjoitti...

Kirjastosta sitä ei varmaan enää ehtisi saada lainaksi, joten toivottavasti joulupukki kuulee toiveen!