sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Håkan Nesser: Kotiinpaluu

Olen lukenut tämän Håkan Nesserin dekkarin aiemminkin, ja nyt luettuani sen uudestaan tapahtui sama juttu mitä aiemminkin, eli pian unohdin lähes tyystin mitä kirjassa tapahtuu, lähinnä mieleen jäi surumielinen tunnelma, kokemus siitä miten elämä voi kääntyä vinolle uralle, ja miten helposti ihminen voidaan leimata syylliseksi: Kotiinpaluu (Tammi, 2001; suom. Saara Villa; ISBN 951-31-2128-3).Nyt kun kirjaa muistelen, alkaa tapahtumista muistua mieleen yhtä ja toista. Sairaslomalla oleva komisario Van Veeteren rupeaa pohdiskelemaan vankilasta vapautuneen miehen tapausta.

Mies tuomittiin kahdesta murhasta. Kun hän elokuussa vapautuu, löytyy metsästä seuraavan vuoden huhtikuussa miehen silvottu ruumis. Mitä tapahtui, ja onko lopulta niin että mies on tullut tuomituksi syyttömänä rikoksista?

Katselin netistä tämä dekkarin arvioita, ja ne menevät aivan ristiin. Jotkut eivät ymmärrä kirjaa ollenkaan, toiset pitävät sitä rutiininomaisena perusdekkarina, ja toiset taas ylistävät teosta. En ehkä ylistämään lähtisi, mutta ei tämä mielestäni mikään perusdekkarikaan ole.

Ei kommentteja: