perjantai 26. joulukuuta 2014

Lemony Snicket: Surkeiden sattumusten sarja 1 - Ankea alku

Tämä Lemony Snicketin kirjasarjan ensimmäinen osa tarjoaa mustaa huumoria niin nuorten kuin aikuisten makuun, ja jotenkin kummalliseseti kaiken surkeuden keskellä pilkistää valo: Surkeiden sattumusten sarja 1 - Ankea alku (WSOY, 2003; suom. Mika Ojakangas; ISBN 951-0-28564-1). Teoksen on kuvittanut Brett Helquist.



Teossarja voi olla tuttu myös elokuvista, tosin näitä elokuvia en ole nähnyt, joten pääsin lukemaan kirjaa ilman sen kummempia ennakko-odotuksia. Tarina orvoksi jäävistä sisaruksista, joiden elämässä on odotettavissa vain yhä kauheampia vastoinkäymisiä koukuttaa melko pian, vaikka samalla tuli mieleen että jonkinlainen väli lukemisessa on syytä jättää kirjasarjan osien väliin.

Teoksen fiktiivinen kertoja on sympaattinen mutta samalla hiukan epäluotettavan oloinen, ja kertomistavassa on jotain vanhanaikaista, tarinoivaa, ehkä satuunkin viittaavaa, joka mainiosti istuu tähän uusvanhaan pakettiin. Parasta tarinassa lienee se, että ongelmista yritetään selvitä järkeilemällä, jonkinlainen dekkarin juonikin kun kirjoihin on kudottu.

Ei kommentteja: