tiistai 9. joulukuuta 2014

Juha Maasola: Kirves

Tämä Juha Maasolan teos oli näytteillä kirjaston aulatiloissa, ja ensimmäisellä kerralla ihailin sitä etäältä, mutta sitten tartuin teokseen ja lopulta sen lainasin: Kirves (Maahenki, 2009; ISBN 978-952-5652-74-1).



Teos antaa täsmälleen sitä mitä lupaa, eli tässä ei ole kyse mistään vertauskuvallisesta "kirveellä on töitä" -teoksesta, vaan itse asiasta eli kirveestä, kuten teoksen esittelysanoissa sanotaan: "Runsaasti kuvitettu ja kaikenkattava tietoteos, joka käsittelee suomalaista kirvestä työkaluna sekä käsityötaidon näytteenä ja teollisena tuotteena."



Kirja kertoo paitsi kirveen historiasta (kivikirveistä alkaen) myös metsätyöstä, teollisesta muotoilusta ja kirveen käyttöön liittyvästä kansanperinteestä, mukaan lukien kirveeseen liittyvä taide, jossa tällä esineellä on ollut myös paikkansa. Ja paikkakuntiakin tulee mainittua, esimerkkeinä Billnäs ja Fiskars, eli paikallishistoriaankin teoksessa on kytkentöjä.

2 kommenttia:

Linda Gimle Bibliotekarie kirjoitti...

Hello!
I am trying to get hold of this book. Can someone help me please? =D
Kind Linda Gimle, Sweden
bibliotek@saterglantan.se

Juha Haataja kirjoitti...

Here in Finland it seems to be available in some antiquarian bookshops, but I don't know if they would ship abroad. And it is also available in the public libraries.