keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Kaisa Kyläkoski: Tavarantasaajat Österholm ja Sutki

Kaisa Kyläkoski kertoo kahdesta 1800-luvulla Suomessa eläneestä rikollisesta, Patrik Österholmista ja Kaappo Sutkista, jotka kummatkin saavat kirjassa oman tarinansa näkyville: Tavarantasaajat Österholm ja Sutki (Books on Demand, 2010; ISBN 978-952-498-224-5).Teoksen esittelytekstissä kerrotaan päähenkilöistä seuraavasti:

Vuosikymmeniä myöhemmin muisteltiin Patrik Österholmia ja Kaappo Sutkia suurrikollisina. Tässä kirjassa kerrotaan, mitä he tekivät 1860-luvun lopulla ja 1870-luvun alussa ansaitakseen maineensa. Eläessään aikana, jolloin vangit kahlittiin, valokuvat olivat uutuuksia ja karkurin perään huudettiin "seisahda taikka mä ammun". Österholm vaikutti Porin ympäristössä ja istui Turun vankiloissa. Kauhavalainen Sutki teki rikoksia Pohjanmaan lisäksi Hämeessä ja Haminassa ja oli vangittuna Vaasassa, Tampereella, Hämeenlinnassa ja Kuopiossa päätyen lopulta Siperiaan.


Teos teki vaikutuksen, erityisesti aihepiiriin perehtyneisyys. Kyläkoski kertoo eläväiseen tyyliin rikollisten "urasta" ja heidän monipolvisista pakoiluistaan. Netistä löytyi Sofia Kotilaisen asiantunteva arvio, josta lainaus:

Kaisa Kyläkoski kuvaa teoksessaan elävästi miesten vaiheita ja purkaa lukijan nähtäville rikosvyyhtien muotoutumista, selvittää pakoretkien onnistumista ja tarkastelee myös päähenkilöiden vankeudessa viettämää aikaa. Teoksen aihe on hyvin valittu. Kenties tutkimus olisi lukijan kannalta vieläkin kiinnostavampi, mikäli tekijä olisi taustoittanut tapahtumia runsaammin asettamalla ne laajempiin yhteyksiinsä ja kertomalla enemmän esimerkiksi ajan oikeusjärjestelmästä ja vankilaoloista yleensä. Toisaalta nyt päähenkilöiden elämäntarinat pääsevät ansaitusti esille, kun teos keskittyy syvällisemmin niihin.

Ei kommentteja: