sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Jane Stanton Hitchcock: Silmänlumetta

Jane Stanton Hitchcock mainittiin chick lit -genren yhteydessä, ja niinpä jatkoin tähän kirjallisuudenlajiin perehtymistä: Silmänlumetta (Tammi, 2005; suom. Marke Ahonen; ISBN 951-31-3213-7).Kirja ei ole niinkään perinteinen dekkari vaan psykologinen jännityskertomus, jossa tunnelmalla on keskeinen osa. Päähenkilö on maalari, joka luo sisustustarkoituksiin visuaalisia illuusioita. Tai ehkäpä tässä on parempi lainata teoksen esittelytekstiä:

Faith Cromwellilla, kohta nelikymppisellä vanhallapiialla, on kiehtova ammatti: hän on trompe l'oeil -maalari, joka tekee erehdyttävän elävän näköisiä maalauksia etupäässä sisustuselementeiksi. Nyt hän on saanut kaikkien aikojen tilauksen: rikas longislandilainen leskirouva on pyytänyt häntä koristamaan talonsa kuuluisan tanssiaissalin seinämaalauksin. Faithin työtä varjostaa kuitenkin talon tyttären kymmenen vuotta aiemmin tapahtunut raaka murha. Mielenrauhansa säilyttääkseen hän ryhtyy selvittämään rikosta. Selvitystyö tuo mukanaan romanssinkin, mutta lopulta Faith saa huomata joutuneensa marionetiksi toisten suunnittelemaan juoneen.


Kirjassa on jonkin verran ristiriitaisuuksia päähenkilön taustan ja hänen käyttäytymisensä suhteen. Tällaista olen toisaalta oppinut odottamaan chick lit -genrestä, sillä uskottavuus ei ole tyylilajissa mikään erityinen välttämättömyys. Jännärinä teos toimii kohtalaisen hyvin, vaikkakin lupaa enemmän kuin lopulta sitten antaa. Ei hassumpi romaani, ja kirjailijan esikoisteoksena vakuuttava suoritus.

Ei kommentteja: