sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Charlie Huston: Kalmasiivouksen salattu taito

Täytyypä sanoa, että kirjan nimeäminen on mennyt nappiin, kun Charlie Hustonin jännäri The mystic arts of erasing all signs of death on ilmestynyt suomeksi: Kalmasiivouksen salattu taito (Like, 2013; suom. Einari Aaltonen; ISBN 978-952-01-0569-3).Teoksen kansikuvasta ja nimestä voisi päätellä, että tässä on mustanpuhuvasta rikoskirjallisuudesta kyse, ja näin on, ja huumoriakin tarinassa on, hyvin mustaa. Kuvaukset siitä miten kuoleman jäljet poistetaan asunnosta ja ympäristöstä eivät ihan jokapäiväistä luettavaa ole, ja kirjoittaja tuntuu perehtyneen aiheeseensa jopa häiritsevän perusteellisesti.

Ihan napakymppi tämä dekkari ei ole, ehkä tarina on liian laskelmoitu ja toistaa kovaotteisten dekkarien maneereja turhankin ennustettavasti, mutta teksti rullaa eteenpäin mallikkaasti eikä aika käy pitkäksi.

Palautettuani kirjan olen nähnyt sen useaan kertaan palautettujen dekkarien hyllyssä, eli teos tuntuu kiertävän lainaajalta toiselle ripeään tahtiin.

Tässä taustoitusta teoksen esittelytekstistä:

Kun Webster Fillmore Goodhuen opettama peruskoululuokka joutuu luokkaretkellä keskelle ammuskelua ja lapsi kuolee Goodhuen syliin, opettaja traumatisoituu. Traumasta muodostuu ikään kuin luonteenpiirre: Web hengailee kaverinsa tatuointistudiolla, nukkuu puolet vuorokaudesta ja on muutenkin ihan pihalla.

Sitten Web tekee odottamattoman siirron ja vastaanottaa työn kuolinpaikkasiivoojana. Kun hän on ­ensimmäisellä keikallaan pyyhkinyt itsemurhan tehneen miehen aivot tämän kylpyhuoneen peilistä ja flirttaillut tämän tyttären kanssa, asiat mutkistuvat. Tytär pyytää palvelusta, ja vaikka Webin jokainen aivosolu kirkuu kieltäytymisen puolesta, hän suostuu. Tästä alkaa ihmissalakuljetuksen ja aseiden paukkeen sävyttämä tarantinomainen rymistely, joka pitää otteessaan vetävällä tyylillä ja notkealla kielellä.

Charlie Huston on losangelesilainen dekkaristi ja supersankarisarjakuvien käsikirjoittaja. Kalmasiivouksen salattu taito on hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa.


Ei kommentteja: