Raimo Jussila, Eero Ojanen ja Taija Tuominen ovat toimittaneet mainion - oppaaksikin sopivan - teoksen tietokirjailijoille ja tietokirjojen lukijoille: Tieto kirjaksi (Kansanvalistusseura, 2006).
Vaikka ilmestymisestä on jo kulunut muutama vuosi, teos ei ole menettänyt merkitystään tai ajankohtaisuuttaan: tietokirjoja kirjoitetaan ja julkaistaan yhä, ja niin kirjoittajia että lukijoita tarvitaan jotta ymmärrämme miten tämä maailma ja yhteiskunta toimii.
Kirjan välissä oli edelliseltä lukijalta muutamia postit-lappuja merkintöineen, joista poimin pari havaintoa, ensinnäkin kirjoittamisen esteistä: lykkääminen, aiemmat negatiiviset kokemukset, itsesensuuri. Toisella lapulla oli huomioita teemasta "writer's block", se että yrittää kirjoittaa valmista, vaikka olisi hyvä aloittaa luonnostelulla, raakameteriaalin tutotamisella, ja eriinlaisilla harjoituksilla vauhtiin pääsemiseksi.
Kieltämättä harmittavaa jos tämmöisiä kokemuksia on. Mutta perfektionismista vain eroon - esimerkiksi laittamalla rima oikein matalalle - ja kyllä se siitä lähtee. Kirjassa viitataan Natalie Goldbergin neuvoon "pidä käsi liikkeessä". Niin juuri!
Kirjassa on hyviä neuvoja, esimerkiksi niille joiden kirjoittamista ankeuttaa "kollegan pelko". Tai niille, joiden taipumuksena on korostaa asemaansa. Tässä resepti: "Jos olet kiistattomasti huippuasiantuntija, anna viisautesi valaista ilman tarpeetonta arvovaltasi pönkittämistä. Sinuun luotetaan joka tapauksessa."
Teos on kaiken kaikkiaan aivan erinomainen katsaus tietokirjoittamisen ja tietokirjojen eri tyyppeihin, eikä myöskään kirjan käytännön suunnittelua unohdeta, eikä myöskään sitä mitä tapahtuu teoksen julkaisemisen jälkeen.
hard to summarize
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti