Michael Freeman jaksaa kirjoittaa valokuvauksesta. Teos Parempia valokuvia - suunnittele, sommittele & laukaise (WSOYpro, 2010) on alkuperäiseltä nimeltään Photographer's Mind. Alkuperäinen otsikko "Valokuvaajan mieli" kuvaa mielestäni paremmin teoksen tavoitteita: ei pelkästään niksejä ja tekniikkaa vaan pohdintaa siitä, mitä valokuvaajan mielessä liikkuu valokuvatessa.
Teos on melko vaativa, varsinkin kun se ei esittele helppoja teknisiä niksejä vaan pohdiskelevia esseetyyppisiä artikkeleita valokuvauksen merkityksestä ja niistä tekijöistä jotka - tiedostaen tai tiedostamatta - vaikuttavat tietyn valokuvan ottamiseen.
Teos on jatkoa kirjaan Valokuvaamisen taito, jonka alkuperäinen nimi on The Photographers Eye. Tämä teos on ollut yksi parhaita valokuvaamista käsitteleviä kirjoja mitä olen lukenut. Ja Freeman menee tällä kertaa vielä pidemmälle tyylin ja sommittelun salaisuuksiin.
Freeman pohdiskelee muun muassa kauneuden merkitystä valokuvaajalle todeten että kohdeyleisöjä on monenlaisia: "vain pieni osa nykyaikaisesta taidevalokuvauksesta pitää tavoitteenaan kauneutta".
Tosin Freeman antaa myös niksi-listan tekijöistä jotka visuaalisesti viehättävät ihmisiä: tuttuus, rikkaat värit, kirkkaus, kontrasti, harmonia, terävyys ja selkeys, kauneus.
Siitä vain kauniita kuvia ottamaan! Ei vaiskaan! On hyvä että Freeman näkee valokuvauksen laajemmin kuin vain kauniiden kuvien tuottamisena: "huoli ympäristöstä on synnyttänyt osaltaan Robert Adamsin edustaman ankean osallistuvan maisemakuvauksen koulukunnan, joka hylkää kauneuden tavoitteena".
Mutta sitä ei Freeman kiellä, että suuri enemmistö valokuvaajista tavoittelee kauneutta, kun taas pieni vähemmistö - monesti kriitikoiden arvostama - pyrkii haastamaan sen.
Freeman pohtii kiinnostavalla tavalla arkisten kohteiden valokuvausta: "kuva on tarjottava katsojille siten, että he eivät voi sivuuttaa sitä sillä perusteella, että he tietävät, mikä kuvassa on, eivätkä ole kiinnostuneita. Erinomaisen mielenkiintoinen käsittelytapa voi ehkä riittää voittamaan heidät puolelleen, mutta se voi tarvita lisäapua." Tästä päästään syvällisiin valokuvaukseen tyyliin liittyviin kysymyksiin.
dprk
16 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti