maanantai 30. toukokuuta 2011

Miksi länsimaat ovat niskan päällä - tällä hetkellä

Ian Morris tekee historiasta ymmärrettävää suuressa mittakaavassa. Teos Why the West Rules--for Now: The Patterns of History, and What They Reveal About the Future on järkäle, mutta mukava lukea laajuudestaan huolimatta.

Itä vs. Länsi - ottaako kukaan koskaan tästä asiasta selvää? Ehkä ei, mutta Morris ainakin auttaa ymmärtää asioita syvällisemmin, ihmiskunnan historian kulkua suurena kokonaisuutena jossa sekä maantieteellä että kulttuurilla on ollut merkitystä.

Morrisin kirjaa voi pitää kymmenien tutkimusalojen synteesinä, eikä hän pyri sen vähempään kuin selittämään ihmiskunnan tähänastisen kehityshistorian apinaihmisestä alkaen, päätyen tämän hetken kansainväliseen valtapolitiikkaan.

Ja pyrkiipä Morris myös ennustamaan, miten jatkossa tulee käymään. Nouseeko Itä ja onko Länsi menettänyt asemansa vuoteen 2100 mennessä?

Joka tapauksessa kulttuurinen edistyminen tuo mukanaan tuhon siemenet, kerta kerran jälkeen. Tässä voisi viitata taolaisuuden perusajatuksiin, joihin kuuluu että heikkous muuttui vahvuudeksi ja pienuus suuruudeksi.

Kunkin aikakauden vahva keskus sortuu kehityksensä tuottamien ennakoimattomien vaikutusten alle, usein vieläpä niin että periferiassa toimineet tahot ottavat oivallukset omikseen. Uudet toimijat ovat ketteriä, koska niillä ei ole painolastina saavutettua asemaa, ja siten ne hyödyntävät toimintatapoja tehokkaammin. Lopulta vallan painopiste siirtyy uuteen paikkaan, ja kierto alkaa alusta uudelleen.

Tämä on iso kirja, monessa mielessä, mutta aihepiirin huomioiden ei tämä kirja juuri lyhyempikään voisi olla. Historiallinen saavutus!

2 kommenttia:

Jarno kirjoitti...

Saas nähdä, millaisen keskustelun tämä kirja tulee aiheuttamaan.

Juha Haataja kirjoitti...

@Jarno: Kiitos vinkistä! Tuntuu ehdottomasti luettavan arvoiselta teokselta, ja varmaan herättää keskustelua...