perjantai 18. helmikuuta 2011

Tulella kypsennetty - Miten keittotaito teki meistä ihmisiä

Kimmo Pietiläinen on jälleen kerran suomentanut oivan tiedekirjan, Richard Wranghamin teoksen Tulella kypsennetty - Miten keittotaito teki meistä ihmisiä (Terra Cognita, 2009). Esipuheessa Wranghan toteaa: "Me ihmiset olemme tulella kypsentäviä ihmisapinoita, tulen luomuksia."

Kova väite, jota Wrangham pystyy kyllä uskottavasti kirjassaan puolustamaan. Tämä ei ole ainoa yleistajuinen kirja tästä aiheesta - vaikkakin luultavasti paras - sillä viime vuosina aihepiiri on ottanut niin sanotusti tulta.

Teos on tiivis. Varsinaista kirjaa on vain 150 sivua, loput reilu 70 sivua on lähdeluetteloita ja muita liitteitä. Mutta lyhyys ei ole haitaksi, päinvastoin, kirjoittaja pystyy tiivistämään argumenttinsa olennaiseen.

Merkittävä todistusaineisto tulen merkityksestä lähtee ihmisten diettien tutkimuksesta, muun muassa siitä mitä "elävää ravintoa" syöminen tekee ihmiselle - "raa'an ravinnon syöjät eivät voi hyvin". Seuraukset ovat selvät: "Meissä on jotakin kummallista. Emme ole muiden eläinten kaltaisia. Useimmissa tilanteissa tarvitsemme tulella valmistettua ruokaa."

Toinen todistelähde on ihmisruumis: "... ruumiissamme kantamiemme todisteiden mukaan juuri tulella kypsentäminen käynnisti käteväihmisen muuttumisen Homo erectukseksi ja siitä alkoi matka, joka johti modernin ihmisen anatomiaan ilman merkittäviä muutoksia." Ruokavalio muutti meitä: "Kypsentäminen ei ollut suuri keksintö vain siksi, että se antoi meille parempaa ruokaa, eikä edes siksi että se teki meistä fyysisesti ihmisiä, vaan sillä oli vielä suurempi vaikutus: se auttoi aivojamme kasvamaan ainutlaatuisen suuriksi ja antoi tylsälle ihmisruumiille nerokkaan ihmismielen."

Nykyään ihmisen ja kypsennetyn ruoan suhteesta on tullut ongelma. Meillä ei ole enää hankaluuksia saada tarpeeksi kypsennettyä ruokaa - "... meidän yltäkylläisyydessä elävien onnekkaiden haaste on muuttunut. Meidän on opittava tekemään ikiaikaisesta riippuvuudestamme kypsennetystä ruoasta terveellisempi."

Lyhyt, pamflettimainen kirja, mutta mitä suurimmassa määrin ajatuksia herättävä.

Ei kommentteja: