keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Liiketoiminnan jatkuvuussuunnittelu ja ICT-varautuminen

Mika Laaksonen ja Mika Iivari ovat kirjoittaneet perusteellisen käsikirjan Liiketoiminnan jatkuvuussuunnittelu ja ICT-varautuminen (Tietosanoma, 2009). Teos käsittelee sitä, miten yrityksen ydintoiminta (prosessi) saadaan turvattua.

Aiheeseen liittyy paljon käsitteitä, jotka kuvaavat suunnittelua (1) normaalioloissa, (2) normaaliolojen häiriötilanteissa ja (3) poikkeusoloissa. Jatkuvuussuunnitelma käsittää tilanteet (1) ja (2), valmiussuunitelma tilanteen (3), toipumissuunnitelma tilanteen (2) ja varautumissuunnitelma kattaa osan tilanteesta (1) sekä tilanteet (2) ja (3).

Teos on perusteellista työtä ja liittää yrityksen suunnittelun laajempaan yhteiskunnalliseen kehykseen, esimerkiksi erityistilanteisiin kuten sähköisen infrastruktuurin häiriintyminen ja väestön terveyden ja toimeentuloturvan vakava häiriintyminen. Kirjoittajat käyvät ansiokkaasti läpi myös aihepiiriin liittyviä standardeja ja valtionhallinnon tavoitteita mm. tietoturvassa.

Lukijalle jää teoksesta hiukan pirstalemainen kuva, mutta se kuvastanee jatkuvuudenhallinnan tämänhetkistä tilaa. Asioiden haltuun ottaminen ei sinänsä ole rakettitiedettä, mutta vaatii kokonaisvaltaista näkemystä ja kykyä selkeään suunnitteluun ja vastuuttamiseen.

Ei kommentteja: