Maisa Huuhka on tarttunut melkoiseen haasteeseen ja kirjoittanut käsikirjatyyppisen teoksen Luovan asiantuntijaorganisaation johtaminen (Talentum, 2010).
Mutta. Ja tosi iso mutta.
Nyt on luonnontieteellisen koulutuksen saaneena pakko todeta, että tämmöinen huuhaa ei vetele. Kirjoittaja Huuhka ei tässä nyt ole missään mielessä yksin syyllinen vaan ne, jotka lainaavat luonnontieteellisiä käsitteitä johtamisoppeihin tajuamatta yhtään mistä käsitteissä on kyse. Tai vielä pahempi: tajuten mutta tarkoituksellisesti vääristellen.
Itseltäni meni sukset ristiin heti alussa ja viimeistään sivulla 10, kun esille tuli "kvanttijohtamisen" käsite. Mieleen putkahti spontaanisti Einsteinin iso oivallus, valosähköinen ilmiö, jonka selityksestä Einstein sai Nobelin vuonna 1921. Ilmiö toi esille maailman kvantittuneen olemuksen helposti konkretisoitavalla tavalla.
Mutta ei, tässä kirjassa kvanttijohtaminen on yhtä höttöä, synonyymi "holistiselle" näkemykselle jossa "kaikki liittyy kaikkeen". On sekä paradoksaalista että ironista, että fysiikan ehkä reduktionistisin teoria väännetään hämärässä johtamisopissa täysin tunnistamattomaksi vastakohdakseen, josta ei ota kukaan selvää, ei edes Einstein jos sellaisia johtamisteorioiden puolella on, mitä vähän epäilen tämän kirjan avaamisen jälkeen.
Kuten sanottu, kirjan lukeminen tökkäsi pahasti heti alussa, eikä jatko mennyt yhtään sen paremmin. Sivulla 18 esitetään hämärä kaavakuva - joka tosin joiltakin osin on lokaalisti ymmärrettävissä - jonka otsikkona on "newtonilainen johtajuus".
Hei haloo, mistä Newton tähän ponnisti? Onko kyse klassisesta mekaniikasta? Ja miten tämä taas liittyy "kvanttijohtamiseen", josta kerrotaan komeasti otsikoituna: "Kvanttijohtajuus uuden paradigman ilmentymänä". Kyseinen kohta tekstistä alkaa seuraavasti: "Transformatiivinen johtaminen on jo varsin etäällä newtonilaisesta johtamisesta: se edustaa selkeästi uudempaa johtajuusfilosofiaa ja paradigmaa."
Oh-hoi ja hoh-hoijaa. Parasta lopettaa tähän.
Sen voisi vielä todeta, että toivottavasti sentään johtamisen parissa työskentelevien ihmisten luonnontieteellinen sivistys ei ole hokkus-pokkus tasolla. Ymmärrän kyllä, että pseudotiede myy, esimerkkinä lähestulkoon koko kosmetiikkateollisuus, mutta että näin pahasti vedetään riman alta (ja kölinkin), sitä en voi sulattaa.
Toivottavasti fiksut lukijat ymmärtävät kaihtaa näitä oppeja, ja vähemmän fiksut eivät näitä käsiinsä löydä.
47 Autopaikat ovat paljon metroa suurempi investointi
12 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti