perjantai 8. tammikuuta 2016

Lois McMaster Bujold: Cryoburn

Lois McMaster Bujold tarjoilee tieteistarinan yhteiskunnasta, jossa ihmisille luvataan kuolemattomuutta, mutta lupauksien takana on massiivinen huijauskoneisto: Cryoburn (Baen, 2010; ISBN 978-1-4391-3394-1).Kirjan päähenkilö on Miles Vorkosigan, joka lähtee selvittämään mitä on tapahtumassa Kibou-dainin planeetalla. Yhtiö nimeltä White Chrysanthemum Cryonics Corporation on kiinnostunut laajentamaan liiketoimintaansa muualle, mutta kaikki ei näytä olevan kunnossa.

Romaani oli Hugo-palkintoehdokas, mutta teos ei ole parhaita Vorkosigan-kirjasarjan teoksia. Tekstissä on turhaa selittelyä, itsestäänselvyyksiä ja tyhjäkäyntiä. Tarina on moneen kertaa kerrottu, aiempien teosten juonien kierrätystä, vaikka kieltämättä muutamassa kohdissa Bujold onnistuu yllättämään lukijan.

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Kannessa on ainakin aika miehekkäät meemi-fontit. Itselläni Scifi-osasto on tupaten täynnä johon ei pahemmin uusia kirjailijoita mahdu.

Juha Haataja kirjoitti...

Ja kirjailijan nimi varsinkin on laitettu kunnolla esille kannessa.

Aikoinaan ostin parisataa sf-pokkaria, mutta kun tila kävi ahtaaksi, vein niitä kirjadivareihin ja kirjaston vaihtohyllyyn. Nykyään jäljellä on enää parikymmentä kirjaa, ja niistä en ihan heti luovu. Kirjasto on tosi hyvä keksintö, ja pääkaupunkiseudulla Helmet.