torstai 7. tammikuuta 2016

Georgette Heyer: The convenient marriage

Georgette Heyerin historiallinen rakkausromaani ilmestyi alunperin vuonna 1934, mutta edelleenkin sillä näyttää olevan kysyntää, ja se on tarjolla Helmetin e-kirjojen kokoelmissa: The convenient marriage (Random House, 2010; ISBN 978-1-4070-8902-7).Romaani kertoo englantilaisesta 1700-luvun yläluokasta, avioliittojen järjestelyistä sukujen kesken. Päähenkilö Horatia Winwood tietää, että hänen isosiskonsa on rakastunut toiseen mieheen, ja tarjoutuu järjestetyn avioliiton osapuoleksi siskonsa sijasta.

Romaanin tapahtumat käynnistyvät hääseremonioista, joiden jälkeen aviopuolisot jatkavat kumpikin omalla tahollaan elämäänsä, niin kuin sovittu oli, mies rakastajattarensa ja ystäviensä parissa, Horatia seurapiirimaailman ja uhkapelin pyörteissä, kuluttaen miehensä omaisuutta ripeään tahtiin.

Heyer pyörittää tapahtumia monenlaisiin solmuihin, joissa vehkeillään ja kompastellaan oikein olan takaa. Puolisoiden etäiset suhteet alkavat lämmetä, mutta tarvitaan iso määrä sotkuja ja niiden selvittelyä ennen kuin Horatia ja hänen puolisonsa löytävät toisensa.

Romaania on ajan hammas melko lailla syönyt, mutta toisaalta ajan patina ei tämän kaltaiseen kirjallisuuteen huonosti istu, oikeastaan tuntuu siltä että tarina toimii mallikkaasti tänäkin päivänä.


Ei kommentteja: