sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Gail Carriger: Etiquette and espionage

Gail Carriger tarjoaa steampunk-henkisen nuorille suunnatun jännärin, jossa ihmissudet ja muut kummajaiset kansoittavat 1800-luvun Iso-Britanniaa. Huonosti käyttäytyvä tyttö joutuu sisäoppilaitokseen, mutta paikka osoittautuukin varsin erikoislaatuiseksi opinahjoksi: Etiquette and espionage (Atom, 2013; ISBN 978-1-907411-58-8).Teoksen päähenkilö on Sophronia Temminnick, joka keksii kaikenlaisia kolttosia, ja niinpä vanhemmat lähettävät hänet "finishing school" -oppilaitokseen jotta hän oppisi käyttäytymään sillä tavalla että pääsee riittävän hyviin naimisiin.

Mutta tämän oppilaitoksen finishing-opetus onkin toisenlaista viimeistelyä kuin voisi kuvitella, sillä oppiaineisiin kuuluu keimailun ja sen sellaisen käyttäytymisopin lisäksi myrkkyjen ja muiden hengen lähdön aiheuttavien apuvälineiden käyttö.

Kirja oli reipashenkinen ja juoni kulki vallan näppärästi, vaikkakin muutamaan kertaan kirjoittaja sortui epäloogisuuksiin jotka tökkäsivät ikävästi lukunautintoon. Teos oli silti vallan omaperäinen, ja niinpä laitoin jatko-osan kirjastosta varaukseen.

Ei kommentteja: