sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Jo Nesbø: Verta lumella - Osa I

Jo Nesbø aloittaa järjestäytyneestä rikollisuudesta kertovan tarinan tällä 195-sivuisella romaanilla, jonka päähenkilö on pahoinpitelyillä ja palkkamurhilla itsensä elättävä Olav: Verta lumella - Osa I (Johnny Kniga, 2015; ISBN 978-951-0-40668-7).Romaanin kerronta on mukaansa tempaavaa, joskin paikka paikoin äärimmäisen väkivaltaista, vaikka väkivaltaa ei suoraan ihannoidakaan. Toisaalta kuvaus huumekaupan maailmasta ja rikollisista, joka ovat valmiita mihin tahansa asemansa säilyttääkseen, on tinkimättömän oloista, ja Olav on epätavallinen valinta romaanin päähenkilöksi, samalla kertaa väkivallan ammattilainen että omalla erikoisella tavallaan hyvää tarkoittava hölmö.

Teossarjan toisesta osasta on tätä kirjoittaessa Helmetissä 868 varausta.Tiivis romaani ajasta, jolloin heroiini saapuu Osloon. Olav järjestelee asioita Daniel Hoffmannille, Oslon heroiinikuninkaalle. Asiat järjestyvät helpoimmin tappamalla turhan hankalaksi käynyt ihminen. Olav on hyväsydäminen mies. Tämä ilmenee erityisesti hänen suhteessaan naisiin, kuuromykkään Mariaan ja huumepomo Hoffmannin puolisoon, Corinaan. Olav haluaa pelastaa molemmat naiset, mutta hänen pitäisi tappaa ainakin toinen. Asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät, ja asioilla on myös taipumus mennä pieleen, jos se vain on mahdollista. Asioihin liittyy myös Kalamies, Hoffmannin pahin kilpailija Oslon huumemarkkinoilla. Yksi asia johtaa toiseen. Lumi on värjäytyvä verellä. Ja punainen on rakkauden väri. Verta lumella on tiivis kertomus ajasta, jolloin viattomuus oli uhrattava, jos aikoi elää.

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Jo Nesbø oli meikäläisen uusi tuttavuus viime vuodelta ja yllätti kyllä minut täysin. Okei, asiaa edesauttoi myös James Ellroyn useat kehut ja kirjailijat tuntuvat olevan muutenkin ystäviä mutta pirun hyvää tekstiä tähän asti.

Juha Haataja kirjoitti...

Olen lukenut Nesbølta pari Harry Hole -jännäriä, jotka eivät ihan vakuuttaneet, ja sitten pari muuta romaania, joissa tuntui olevan enemmän mieltä. Mutta tämä Verta lumella -sarja on kyllä noussut suosikiksi, sanoisin että Osa II kuitenkin (puutteistaan huolimatta) on hitusen vielä parempi kuin tämä ykkönen.