perjantai 22. tammikuuta 2016

Katherine Addison: The Goblin Emperor

Katherine Addison tarjoaa nuorille lukijoille - ja vanhemmillekin - suunnatun fantasiatarinan, jossa kamppaillaan vallasta kaikkia mahdollisia keinoja hyväksi käyttäen, ja samalla ollaan muukalaisvihan puristuksessa: The Goblin Emperor (Tor, 2015; ISBN 978-0-7653-6568-2).Kirja oli yllätys, vaikka tiesinkin että teosta on kehuttu ja että se oli valittu Hugo-palkintoehdokkaaksi vuonna 2015. Addison kertoo vähäeleisesti ja koruttomasti kertomuksen vallanperijä Maiasta, joka on elänyt lapsuutensa karkotettuna syrjäseudulle, kaukana vallan keskuksesta ja seurapiirien juonittelusta.

Kun Maian isä ja kolme vallanperimysjärjestyksessä Maiaa edellä olevaa veljeä kuolevat ilmalaivaonnettomuudessa, tulee Maiasta seuraava keisari. Maia ei voi luottaa keneenkään, sillä käy ilmi että ilmalaivan putoamisen aiheutti pommi, ja Maia on todennäköisesti salamurhaajan seuraava kohde.

Addison säilyttää maanläheisen kerrontatyylin alusta loppuun. Paikka paikoin oli kyynel vähällä ilmestyä silmäkulmaan. Ja niin kävi nytkin, tätä kirja-arviota kirjoittaessa.

Kirjan keskeistä antia on kuvaus siitä miten nuori keisari opettelee taitoja joita valtakunnan päämies tarvitsee hoitaakseen työnsä. Pystyykö Maia pitämään valtakunnan yhtenäisenä? Vallantavoittelijoita löytyy kaikkialta eikä juuri kukaan hallinnon virkamiehistä osoittaudu sellaiseksi kuin päältäpäin aluksi vaikuttaa.

Kokematon, idealistinen ja omia kykyjään jatkuvasti epäilevä Maia on mainio tarinan keskipisteenä, mutta Addison on onnistunut tuomaan tarinaan syvyyttä myös muiden henkilöiden kautta. Tämä teos on fantasiakirjallisuuden ehdotonta aatelia, ja sen sanoma sopii hyvin tähän aikaan jossa epäluulo muukalaisia kohtaan uhkaa valtioiden tulevaisuutta.

The youngest, half-goblin son of the Emperor has lived his entire life in exile, distant from the Imperial Court and the deadly intrigue that suffuses it. But when his father and three sons in line for the throne are killed in an 'accident,' he has no choice but to take his place as the only surviving rightful heir.

Entirely unschooled in the art of court politics, he has no friends, no advisors, and the sure knowledge that whoever assassinated his father and brothers could make an attempt on his life at any moment.

Surrounded by sycophants eager to curry favor with the naîve new emperor and overwhelmed by the burdens of his new life, he can trust nobody. Amid the swirl of plots to depose him, offers of arranged marriages, and the specter of the unknown conspirators who lurk in the shadows, he must quickly adjust to life as the Goblin Emperor. All the while, he is alone, and trying to find even a single friend ... and hoping for the possibility of romance, yet also vigilant against the unseen enemies that threaten him, lest he lose his throne - or his life.

Ei kommentteja: