perjantai 18. maaliskuuta 2011

Sata sivua - Tekstintekijän harjoituskirja

Mitä pitää tehdä kun kirjoittaminen ei vain ota luonnistuakseen? Tähän ongelmaan tarjoaa apua Sata sivua - Tekstintekijän harjoituskirja (Avain, 2010). Elina Hirvonen ja Anu Silfverberg ovat tiivistäneet pieneen pakettiin paljon hyviä lähestymistapoja, joista on hyötyä niin aloitteleville kirjoittajille kuin niille jotka kamppailevat rutiinien ja suorituspaineiden puristuksessa.

Kirja sisältää sata kirjoitusharjoitusta, vaikeusasteeltaan hyvin helposta äärimmäisen haastavaan. Ne soveltuvat kenelle tahansa kirjoittajalle, vaikka ehkä kaunokirjallisen tekstin tuottaminen on pääosin valokeilassa.

Kirjassa oli lyhyitä vinkkejä kirjailijoilta, siitä miten kirjoittamiseen pääsee käsiksi ja miltä arkipäivä kirjoittamisen keskellä tuntuu. Nämä olivat antoisia.

Tuomas Kyrö kertoo: "Kokonaisuus ei kirkastu hetkessä, täytyy saada etäisyyttä. Kymmenen vuoden kokemuksella tiedän, että näin se vain minulla menee, vähintään kolmasti on sinun tekstisi kirjoitettava."

Mikko Rimminen pohtii motivaatiotekijöitä: "Häpeän pelko on paras työväline. Kun oma kirjoittaminen ei suju, ajattelen kauhuskenaarioita jostakin karmaisevasta palautteesta. Kuviteltu lukijani on piru lukemassa raamattua: joku mahdollisimman pätevä ja mahdollisimman ilkeä lukija."

Huh-huh, tuo kuulostaa kyllä sellaiselta keinolta jonka avulla menee ihan lopullisesti lukkoon, mutta Rimmiselle se näyttää tuottavat ylivertaista tekstiä.

Yhteenveto: Mainio reseptikirja - ja enemmänkin, kurkistus tekstin synnyttämisen mysteeriin. Suosittelen!

Ei kommentteja: