Jos haluat lukea vain yhden kirjan pilvipalveluista, lue Christopher Barnattin kirjoittama opas A Brief Guide to Cloud Computing (Constable & Robinson, 2010). Moni on tästä aiheesta yrittänyt kertoa, eikä välttämättä kovin huonosti, mutta Barnatt kirjoittaa aiheesta selvästi, hauskasti ja sopivan provosoivasti, vieläpä tarkkaan harkitun todistemateriaalin tukemana.
Kirjan ensimmäinen luku on otsikoitu "The rise of fluffy computing", eli "höttölaskennan nousu", ja siinä tuodaan peittelemättä esille pilvipalveluihin liittyvä hämäryys ja hype, pureutuen kaiken ytimessä olevaan pihviin: "Cloud computing is 'fluffy' because the resources being used are irrelevant to the vast majority of users. This is why cloud computing is so scary and resisted in many corporate data centres. It is also why cloud computing is so liberating and powerful for the rest of us."
Pilvipalveluissa sivuutetaan monta aiemman toimintamallin komplikaatiota, esimerkiksi tarve asentaa ohjelmistoja (tai vieläpä servereitä, huh!): "Cloud computing cuts out the 'going to a computer and installing something' step. Rather, if you want somebody to see or edit a document you just send them a link."
Entä sitten kustannuskysymykset, joilla pilvipalveluja useimmiten markkinoidaan - "maksat vain siitä mitä käytät". Kuten yllä olevista esimerkeistä käy ilmi, Barnatt näkee pilvipalvelujen suurimpana etuna vaivattomuuden - homman voi hoitaa siltä istumalta heti, mistä tahansa käsin missä oletkin. Se että kaikki on nykyistä (paljon) halvempaa on vain lisäbonus.
Barnattin kirjan yleisö ovat tavalliset tietotekniikan käyttäjät, jotka haluavat saada asioita aikaan. Kirjassa on mainioita esimerkkejä netin pilvipalveluista, sekä tavanomaisista (kuten toimisto- ja kuvankäsittelysovellukset) että pitkälle organisaatioiden liiketoimintaprosesseihin integroituvista alustoista. Ja tietenkin täytyy muistaa myös sosiaalisen verkostoitumisen palvelut, Facebookin ja muut, jotka ovat pilvipalveluja helpoimmin ymmärrettävässä muodossa.
Pilvipalveluissa on merkittäviä skaalaetuja, otetaan esimerkkinä vaikkapa ohjelmistopäivitykset: "Before cloud computing and PaaS, rapidly and flexibly turning on new live program functionality for millions of users at the click of a mouse was unthinkable. Yet today it is becoming commonplace."
Barnatt ei unohda myöskään pilvipalvelujen varjopuolia, muun muassa vaikutuksia tietoturvaan. Tässäkin on hyvä muistaa suhteellisuudentaju. Isojen pilvipalveluntarjoajien ongelmista raportoidaan laajasti julkisuudessa, kun samaan aikaan tapahtuu kymmenittäin, sadoittain tai tuhansittain kaikenlaisia palveluongelmia organisaatioiden sisäisissä IT-palveluissa, ja näiden vaikutukset voivat olla katastrofaalisia. Tai datan osalta: kuinka paljon arvokasta dataa sisältäviä usb-tikkuja häviää ihmisiltä päivittäin?
Mutta tarkkana pitää kuitenkin olla, ja organisaatiossa on syytä laatia selkeä politiikka pilvipalvelujen käytöstä, olkoon se sitten vaikka käyttökielto. Sellainen kyllä voi olla toiminnalle aika rajoittava ja haitallinen, sillä ennemmin tai myöhemmin joku yhteistyökumppani lähettää linkin esimerkiksi Google Docs -tiedostoon jota tarvitsisi editoida.
Entä ketkä ovat uskottavimmat pelurit pilvipalveluissa? Barnatt nostaa kärkeen kolmikon Google, Microsoft ja Apple, ja tämän lisäksi haastajina Amazonin ja IBM:n. Näiden kesken markkinoita tullaan jakamaan, mutta tilaa lienee myös muille, sillä kukaan ei vielä tiedä mitä pilvipalveluissa tulee tapahtumaan vuoden parin päästä.
Barnatt antaa yrityksille toimintasuunnitelmarungon miten edetä pilvipalveluihin:
- Foster champions and encourage experimentation
- Choose a collaborative suite
- Draft a company-wide cloud computing policy
- Implement killer quick-wins
- Develop a broader strategy
Kyllä se tästä liikkeelle lähtee!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti