keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Hard Luck Cafe

Käsittääkseni en ole lukenut yhtään Reijo Mäen Vares-dekkaria, mutta tämä oli työn alla: Hard Luck Cafe (Otava, 2006). Aika erikoinen kirja tämä onkin, sijoitettu parinkymmenen vuoden päähän tulevaisuuteen, jossa Jussi Vares elelee vanhuudenpäiviään Turussa. Eikä Turulla mene hyvin: kaupunki on rapistunut pakolaisten kansoittamaksi turvattomaksi kaupungiksi, jossa kroaattilaiset (!) rauhanturvaajat yrittävät pitää jotain järjestystä yllä.

Kirja on kirjoitettu huumorin pilke silmäkulmassa, mutta aika lohduton on se tulevaisuudenkuva jota tässä maalataan. Kansainvälisillä areenoilla liikutaan myös, Vareksen pojan kautta, eikä vauhti jää paljon jälkeen James Bondeista ja sen semmoisista.

Mutta jääkö tarinasta mitään käteen? Vähän sisäänlämpiävä tämä on, semmoista kovaksikeitettyä dekkarimeininkiä jota on kirjoitettu hyllymetreittäin. Jos jokin tässä erottaa, niin ehkä tietty puolivakavuus, jossa ei nyt ihan tosissaan olla, mikä tekee tarinasta jossain määrin hauskan, ainakin niissä hauskoissa kohdissa.

Niin, ja kirja jäi myös kesken, tuollaiset neljänneksen sitä jaksoin lukea, ja luntata lopusta miten tarinassa kävikään. Ei sytytä, tämmöinen - Mikko Rimminen, Kari Hotakainen ja Tuomas Kyrö, siinä on kolmikko joiden kirjojen rinnalla Vares-jutut eivät tunnu oikein miltään.

Ei kommentteja: