torstai 17. maaliskuuta 2011

Asiantuntija vai julkkis?

Maaria Linko on tehnyt merkittävän työn tutkiessaan tietokirjojen ja tietokirjailijoiden näkyvyyttä. Teos Asiantuntija vai julkkis? Tietokirjallisuus ja tietokirjailijat mediassa (Suomen tietokirjailijat ry, 2010) esittelee varsin laajaan lähdeaineistoon perustuen, mitkä kirjat ja ketkä kirjailijat ovat saaneet palstatilaa lehdissä.

Sinänsä ei ole suuri yllätys, että historian ja elämänkertojen kaltaiset teoksen nousevat näkyvimmin käsitellyiksi teemoiksi, mutta aiheesta voi kysyä - kuten Linko tekee - voisiko insinööritieteiden kaltainen aihepiiri olla paremmin edustettuna, kun kerran asialla on laajaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Itselleni teos oli mainio katsaus tietokirjoihin vuoden-parin ajalta. Monta kirjaa olin lukenut ja monesta kuullut, mutta suuri määrä oli jäänyt unohduksiin, eli eipä muuta kuin niitä Helmet-järjestelmästä varaamaan lainattaviksi. Ehkä kirja toimii myös eräänlaisena hyväksi havaitun (eli mediassa noteeratun) tietokirjallisuuden markkinointipläjäyksenä myös.

Ei kommentteja: