perjantai 22. huhtikuuta 2011

Valo - aika, aukko & herkkyys

Tämä Michael Freemanin kirja ei sovellu aloitteleville valokuvaajille, mutta edistyneemmille sitävastoin se tarjoaa oivalluksia: Valo - aika, aukko & herkkyys (WSOYpro, 2009). Kirjan alkuperäisteos on nimeltään Michael Freeman's Perfect Exposure: The Professional's Guide to Capturing Perfect Digital Photographs, eikä suomennos ole hassumpi ollenkaan.

Sain kirjan lainaksi pääkaupunkiseudun kirjastoista, eikä voi kuin kehua Helmet järjestelmää jälleen kerran. Minulla on ostettuna Freemanin teos The Photographer's Eye joka on parhaita tietämiäni valokuvaskirjoja - sekään ei keskity tekniikkaan vaan valokuvaajan tavoitteisiin.

Freeman käy ajatuksella - ja erinomaisten esimerkkien avulla - läpi valotuksen edistyneempiä puolia. Jos ei tiedä, mitä aika, aukko ja herkkyys ovat, ei se tästä kirjasta selviä, niin nopeasti siinä mennään edistyneempiin asioihin. Mutta se on hyvä!

Laitteista kiinnostuneen "valokuvaajan" mielestä kirjan anti voi olla niukkaa, koska siinä ei käsitellä eri kameramallien hienouksia vaan kuvan luomisen perusteita. Freeman esittää oman "järjestelmänsä", mikä voi vieroksuttaa joitakin lukijoita, mutta onneksi tämä järjestelmä ei ole tiukka sääntöjen kokoelma vaan pikemminkin eräänlainen kategorioiden joukko, ja itse kukin voi löytää näistä oivallettavaa ja sovellettavaa omaan tapaansa valokuvata.

Itse koin oivalluksen muun muassa siinä, miten värit käyttäytyvät valotettaessa eri tavoilla - eri värit ovat erilaisia tässä suhteessa, punainen hyvin erilainen kuin sininen keltaisesta puhumattakaan. Tässä riittää opittavaa loputtomiin!

Suosittelen - mutta ei aloittelijoille!

Ei kommentteja: