keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Japanilaisen puutarhan modernisoimisesta

Kirjoitin aiemmin japanilaisista puutarhoista, ja aiheesta innostuneena ostin teoksen Mirei Shigemori - Modernizing the Japanese Garden (Stone Bridge Press, 2005). Teoksen kirjoittaja on Christian Tschumi ja valokuvaaja Markuz Wernli Saito.

Mirei Shigemori (1896-1975) oli japanilainen maisema-arkkitehti, jolla oli laaja-alaista osaamista maalaustaiteesta, kukka-asetelmista ja teeseremoniasta, mutta jonka päätyö liittyi japanilaisen puutarhataiteen modernisointiin. Kirja esittelee Shigemorin kymmenen keskeistä puutarhaa, jotka toteutettiin vuosien 1939 ja 1975 välillä.

Teos tuo esille paitsi japanilaisen puutarhan historiaa, erityisesti hiekkaa ja kiveä käyttävän "zen-puutarhan", mutta samalla asettaa sen historialliseen kehykseen, ja tuo esille miten Shigemori ryhtyi uudistamaan perinnettä, tuomaan sen moderniin yhteiskuntaan.

Kirjan valokuvat, piirrokset ja teksti toimivat erinomaisesti yhdessä. Tosin näin lyhyt kirja pystyy antamaan vain pintapuolisen kuvan siitä vivahteiden paljoudesta, joka kuhunkin Shigemorin puutarhaan liittyy.

Erinomainen teos - niin puutarhojen kuin valokuvauksenkin harrastajille.

Ei kommentteja: