tiistai 12. huhtikuuta 2011

Pitkon siivut

Aamulehden kolumnistin Matti Pitkon napakoita oivalluksia on koottu reilut 300 sivua teokseen "Pitkon siivut - Parhaat palat vuosilta 2002-2009".

Paavo Lipponen nimittää Pitkoa kirjan tervehdyssanoissa "Suomen epäpoliittisimmaksi poliittiseksi kommentaattoriksi", tarkoittaen kaiketi sitä että Pitko on jaksanut löytää huumoria poliitikoista puoluekantaan katsomatta. Ja kyllä, Pitkolla on kirjassa terveisiä myös Lipposelle.

Vaikka jotkut ovatkin sitä mieltä että poliitikot ovat itse tehneet poliittisesta huumorista mahdottoman toimimalla kummallisemmin kuin kukaan voi keksiä, Pitko kyllä keksii. Oivalluksia satelee siihen malliin, että lukija kuvittelee huumorin olevan helppoa. Mutta tyhjältä tuntuu heti kun yrittää itse keksiä jotakin vastaavaa, edes yhden jutun. Ei onnistu.

Otetaan pari esimerkkiä. Ensi helppo, joukkoliikenteestä: "Mikä ei kuulu joukkoon: Pendolino, etana vai hämäläinen. Oikea vastaus on Pendolino. Muut ovat hitaita, mutta eivät aina myöhässä."

Ja toinen, pohjoismaisen yhteenkuuluvuuden hengessä: "Nobel-säätiön tutkimuksessa on paljastunut, miksi kutsutaan viisaita ihmisiä Ruotsissa. Heitä kutsutaan turisteiksi."

Mutta mennäänpä politiikkaan: "Pääministeri Matti Vanhanen tapaa Javier Solanan. Miehet keskustelevat Paavo Lipposen uudesta urasta Brysselissä. Tumma puku, snorkkelit."

Sitten tunnelmia vuoden 2003 lopulta: "Linnan juhlissa näkyy maamme ulkopoliittinen linja. Paavo Lipposen liivi kiristää, mutta Erkki Tuomiojan takki on tyhjä."

Eikä unohdeta ihmisoikeuksiakaan: "YK:n ihmisoikeuksien päivänä vain tohtori Paavo Väyrynen hieman nikottelee. YK:n julistuksen mukaan Paavo Väyrynenkin olisi vain ihminen."

Ja lopuksi arkipäivän todellisuutta: "Nykyisin ei mennä ensiapuun Hatanpäälle, vaan Acutaan. Se sijaitsee hieman Itellasta eteenpäin, mutta ennen Destiaa."

Ei kommentteja: