tiistai 26. huhtikuuta 2011

Ongelmia ratkaiseva esimies

Risto Havunen ja Anna Lavikkala ovat kirjoittaneet mainion kirjan Ongelmia ratkaiseva esimies (Talentum, 2010). Ensin ajattelin että hoh-hoijaa, taas tätä samaa organisaatiopsykologiaa. Mutta kirjoittajat ovat onnistuneet hommassaan erinomaisesti, niin sanotusti nostaneet kissan pöydälle: ongelmista puhutaan suoraan.

Suoraa otetta voi päätellä jo kirjan lukujen otsikoista: "Kiusaaminen, ahdistelu ja henkinen väkivalta", "Vaikeat ihmistyypit", "Alkoholiongelma työpaikalla" ja niin edelleen.

Mutta vaikka asiat ovat vaikeita ja kipeitä, kirjan ote on positiivinen: ongelmia ei saa lakaista maton alle vaan ne pitää kohdata jo alkuvaiheessa. Muuten kriisiydytään ja ajaudutaan todellisiin ongelmiin. Tätä ajatustapaa kuvastaa kirjan viimeisen luvun otsikko "Ongelmiin puuttuminen on välittämistä".

Kirjan jälkeen tuli mieleen, että olisiko tässä myös mukavaa kontrastia Suomen maabrändityöryhmän raportille "Tehtävä Suomelle", jossa ehdotetaan että Suomi ratkaisee maailman vaikeat ongelmat. Mitä jos pistetään oma pesä kuntoon ensin?

Ei kommentteja: