Henrik Rydenfelt ja Heikki A. Kovalainen ovat toimittaneet mainion artikkelikokoelman Mitä on filosofia? (Gaudeamus, 2010). Kirjassa todetaan filosofian relevanssi nykyaikana, muun muassa Leila Haaparannan artikkelissa: "Jatkuvasti liikkuvana filosofinen ajattelu sopii informaatioyhteiskunnan palvelijaksi, sillä nykyaika vaatii muutosta ja liikkeessä olemista, tosin vailla suuntaa."
Kuten teemaan sopii, filosofian olemusta määritellään - ja ollaan määrittelemättä - hyvin erilaisilla tavoilla, samoin sitä mikä filosofiassa kiinnostaa, miksi se on kirjoittajalle - tai yksilölle yleensä - relevanttia. Näin Haaparanta: "Onko mahdollista höllentää ajattelua sitovien oppien otetta? Voiko ajatella vapaasti? En tiedä, mutta harjoitan filosofiaa sen uskon varassa, että omiin sitoumuksiin on mahdollista ottaa etäisyyttä ja että niitä voi myös arvioida kriittisesti."
Lähestymistapoja on monia, koska mikään yksittäinen filosofinen kanta ei ole kyennyt saavuttamaan laajaa ja kestävää kannatusta. Wittgenstein esittää (Sara Heinämaan artikkelissa mainitun) vertauksen monisäikeisestä langasta: "Laajennamme [...] käsitettämme samalla lailla kuin kierrämme lankaa kehrätessämme säikeen toiseen säikeeseen. Langan vahvuus ei ole siinä, että jokin säie kulkee langassa koko langan pituudelta, vaan siinä, että monet tällaiset säikeet kulkevat langassa päällekkäin."
Tämä kirja on kuin tuo yllä oleva vertaus: lukuisia lankoja jotka vahvistavat toisiaan. Ajatuksen arvoinen teos!
dprk
13 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti