tiistai 31. maaliskuuta 2015

Robert Frank: Richistan - a journey through the 21st century wealth boom and the lives of the new rich

Robert Frankin kirja löytyi kirjaston palautettujen kirjojen hyllystä. Teos kertoo huippurikkaiden elämästä ja asenteista sekä siitä, millaiseksi yhteiskunta on muotoutumassa kun nämä ihmiset omistavat yhä suuremman osan kaikesta varallisuudesta: Richistan - a journey through the 21st century wealth boom and the lives of the new rich (Piatkus, 2008; ISBN 978-0-7499-2823-0).Wall Street Journal -lehden toimittaja Robert Frank kertoo kirjassaan huippurikkaiden elämästä. Entä kuka sitten on huippurikas? Frankin mukaan omaisuutta täytyy olla vähintään kymmenen miljoonaa dollaria, jotta voi ajatella kuuluvansa rikkaiden ryhmään, mutta varsinaiset rikkaat ovat ne joilla omaisuutta on satoja miljoonia tai miljardeja.

Frank on päässyt seuraamaan läheltä kohderyhmänsä elämäntapaa ja ajattelua, ja jossain määrin kirjasta tulee tirkistelymäinen tunne. Toisaalta Frank myös analysoi kehityskulun taustaa, sitä miksi vauraus keskittyy ja miksi yhä enemmän on rikkaita jotka eivät ole perineet omaisuuttaan vaan ovat saaneet sen kasattua itse, esimerkiksi startup-yrityksen listautuessa pörssiin.

Samalla on yhä epävarmempaa, missä määrin tällaiset omaisuudet ovat pysyviä, sillä nopealiikkeisillä markkinoilla voi yhtä hyvin menettää kuin saavuttaa omaisuuksia.

Kirja kuvaa erityisesti amerikkalaista todellisuutta jossa rikkaat ovat rakentaneet itselleen aivan oman todellisuutensa, jossa palveluskunta hoitaa asiat ja esimerkiksi hovimestareille on kysyntää.

Samalla rikkaiden kesken on syntynyt kilpailua siitä kuka pystyy näyttämään olevansa menestynein, mikä on johtanut siihen että suurista omaisuuksista huolimatta eletään velaksi, koska kulutustason täytyy pysyä uskottavana vertaisryhmän silmissä. Aina on joku jolla on hienompi auto, isompi laiva tai komeampi loma-asunto.

Ei kommentteja: