sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Lee Child: Personal

Joku voisi sanoa, että Lee Child tehtailee Jack Reacher -jännäreitä, ja tietynlaista tehtailun makua tässä uusimmassa romaanissa kieltämättä on, vaikka jälleen kerran on sanottava että Child osaa kirjoittaa, tai vähintäänkin pitää huolen siitä että hänen nimissään julkaistu teksti on lukukelpoista: Personal (Bantam Press, 2014; ISBN 978-0-593-07382-7).Dan Brownin tehtailemista jännäreistä olisi aikoinaan voinut sanoa, että paikka paikoin teksti on kuin huonosti kirjoitettu Wikipedia-artikkeli, paitsi että nykyisellään Wikipediasta alkaa olla vaikea löytää artikkelia joka olisi läheskään yhtä huonosti kirjoitettu kuin Brownin teksti.

Child puolestaan edustaa jännärituotannon toista ääripäätä, tekstiä jonka lukeminen on suorastaan nautinto, esimerkkinä romaanissa kohta jossa Child kertoo uudenlaisen panssarilasin valmistamisesta. Kyseistä kohtaa lukiessa tuntui siltä kuin olisi itse mukana keksimässä miten tämä lasi toimii, millä olennaisella tavalla se eroaa kaikista aiemmista, ja millainen täytyy ajatuksenjuoksultaan olla sellaisen ihmisen joka tämmöisen keksinnön pystyy tekemään.

Ja sitten on tietenkin Reacher, kaveri joka kulkee omia polkujaan, ja on parempi olla asettumatta poikkiteloin Reacherin oikeudentunnon tielle. No, tässä lienee syytä lainata jännärin esittelytekstiä:

Jack Reacher walks alone. Once a go-to hard man in the US military police, now hes a drifter of no fixed abode. But the army tracks him down. Because someone has taken a long-range shot at the French president. Only one man could have done it. And Reacher is the one man who can find him.


Useimmista aiemmista Reacher-jännäreistä poiketen tällä kertaa ollaan politiikan huipulla, tiedusteluviranomaisten ja kovapalkkaisten salamurhaajien maailmassa. Mutta kuten arvata saattaa, kaikki ei ole sitä miltä näyttää, ja Reacher joutuu useammankin kerran tarkistamaan olettamusten paikkansapitävyyden.

Tämä on Reacher-sarjan 19. kirja. Olen lukenut ne kaikki, ja näillä näkymin jatkan samalla linjalla jatkossakin.

Ja selviääkö Reacher ongelmista? No, siitä ei liene epäilystä, seuraava jännäri on työn alla, nimeltään Make Me, ja laitan sen varaukseen kirjastosta heti kun se siellä on tarjolla lainattavaksi.

Ei kommentteja: