lauantai 14. maaliskuuta 2015

Jari Järvelä: Zombie

Luen Jari Järvelän romaaneja harvakseltaan, mutta sitä maukkaampia kokemuksia ne ovat, niin kuin tämä romaani jossa liikutaan kahden kulttuurin välillä: Zombie (Tammi, 2010; ISBN 978-951-31-5658-9).Lainaanpa tähän teoksen esittelytekstiä:

Zombie on kertomus toimittajasta, joka kotimaassaan sotkeutuu vääriin piireihin. Kostoksi hänet lähetetään sohjoiseen maahan urheilutoimittajaksi, vaikkei hän edes erota ottelussa jalkapalloa lumen seasta. Hän päätyy töihin paikalliseen pizzeriaan, löytää sieltä hiljaisen naisen ja päättää palata monen mutkan kautta takaisin kotimaahansa. Jari Järvelän romaani on rosoinen kertomus kylmän ja kuuman maan eroista, auringosta ja sen puuttumisesta. Se nuorallakävelee elämän ja kuoleman välimaastossa, aseiden, rakkauden ja pizzojen mäiskeessä jossakin välillä Italia-Inkeroinen.


Se miten uskottavasti suomalainen kirjailija pystyy italiaisesta mafiasta kirjoittamaan, siihen on vaikea ottaa kantaa, mutta varsin mainiosti tarina eteenpäin rullaa, sen kummemmin kompastumatta stereotypioihin.

Suomalainen pizzayrittäjä ja italialainen toimittaja ovat mainio lähtökohta kolmiodraamalle, jossa pohditaan elämisen tapoja ja erityisesti kunniakäsityksen merkitystä, sitä missä määrin ihminen voi olla oma itsensä vieraassa ympäristössä.

Ei kommentteja: