torstai 27. maaliskuuta 2014

Peter Leonard: Ihmismetsällä

Peter Leonardin teos oli saanut Helmetissä kolme tähteä, joka osuu aika lailla kohdalleen, vaikka ehkä jonkinlainen miinus sopisi arvioon vielä perään. Ei siis mitenkään erityisen onnistunut ole tämä jännitysromaani: Ihmismetsällä (Sammakko, 2009; suom. Sami Heino; ISBN 978-952-483-125-3).Kirja kertoo yksinhuoltajaäidistä, jonka mies kuoli metsästysonnettomuudessa. Jousipyssyllä metsästänyt perheen poika tuli vahingossa surmanneeksi isänsä, mikä sai hänet pahasti raiteiltaan. Ja kuvioihin ilmestyy vielä äidin entinen miesystävä joka juuri pääsi vankilasta, sekä hänen entiset rikoskumppaninsa, joka uskovat että heiltä on huijattu ryöstösaalis.

Tässä sopassa tuntuu olevan liikaa aineksia, mutta kohtalaisen lupaavasti Leonard lähtee kirjaansa kertomaan. Harmi vain että kerronta ei tunnu oikein uskottavalta, ihmisten suihin on laitettu repliikkejä jotka eivät istu heistä muuten luotuun kuvaan, ja lisäksi tarinassa alkaa kirjan edetessä tuntua yhä enemmän ennalta-arvattavuuden makua.

Ja sekin on vielä sanottava, että mikään aseiden käytön vastainen puheenvuoro tämä teos ei ole, missään mielessä, ja loppuratkaisun uhittelu ja suoranainen ammuskelulla hehkuttelu oli jo suorastaan vastenmielistä. Ei toiminut tämä romaani, ei tälle lukijalle.

Ei kommentteja: