maanantai 24. maaliskuuta 2014

Outsider: Yhdeksän ristiä - jännityskertomus

Tämä satasivuinen jännityskertomus kuvastaa oman aikansa henkeä ja ajatusmaailmaa, mutta ei Outsider mitenkään hassummin tarinaa pyöritä, tässä on perinteiseen salapoliisikertomukseen limitetty lentokoneonnettomuuden syiden selvittelyä: Yhdeksän ristiä - jännityskertomus (Seaflower, 1995; ISBN 952-6666-79-8).



Jännityskertomus on ilmestynyt aikaisemmin vuonna 1956, jolloin lentomatkailu oli vielä uutta ja ihmeellistä varsinkin Suomessa. Turvatarkastuksista tässä jo puhutaan, ja kovinkin tutusta juonenkäänteestä, sillä lentokoneeseen salakuljetetaan pommi, joka pudottaa koneen ja surmaa osan matkustajista. Mutta kenet haluttiin surmata ja kuka on syyllinen?

Tarina on kieltämättä melkolailla vanhentunut, mutta toisaalta oli mielenkiintoista nähdä millaisia juonenkäänteitä puoli vuosisataa sitten punottiin lentokoneella matkustamiseen liittyen.

Bruce Scheider on keksinyt termin "elokuvatarinauhka", "movie plot threat", kuvaamaan sitä miten turvallisuusuhkiin liittyvät turvatoimet ovat näennäisiä ja perustuvat yksinkertaisiin elokuvista tuttuihin tarinankäänteisiin. Ja tämä tarina jo ennakoi monia tulevista turvatoimista, esimerkkinä lähtöterminaalien läpivalaisulaitteet ja matkustajien taustatietojen selvittely.

2 kommenttia:

Tonttu kirjoitti...

Ostin sen alkuperäisen eurolla jostain kasasta ja luin viime kesänä. Aikanaan se julkaistiin Haapakosken vähemmän tunnetulla nimimerkillä "Halt Denis".

Aika on tehnyt tehtävänsä. Kirjassa on periaatteessa kaikki oikein, mutta jotenkin se tuntuu pikkasen lattealta. En osaa sanoa miksi.

Hämmästyttävää on, että alkuperäisen version aivan mahtava kansikuva on jätetty tästä uudesta pois. En pysty laittamaan siitä kuvaa tähän, mutta se löytyy täältä:
http://aittatonttu.blogspot.fi/2013/07/halt-denis-yhdeksan-ristia.html

Juha Haataja kirjoitti...

Kappas, tuo kansikuva kyllä on varsin mainio, ja sopii tarinan henkeen ja jopa tuohon ajan patinaankin.

Kieltämättä aika on tehnyt kirjan suhteen tehtävänsä, enemmänkin sitä luki nostalgian takia kuin siksi että teksti olisi vienyt mukanaan.