perjantai 7. maaliskuuta 2014

Brian McGilloway: Rajamailla

Brian McGillowayn dekkari osui silmään kirjaston palautettujen kirjojen hyllyssä, mutta en kuitenkaan lainannut juuri palautettua kirjaa vaan tämän, sarjassa ensimmäisen, McGillowayn esikoisteoksen: Rajamailla (Blue Moon, 2010; suom. Risto Raitio; ISBN 978-952-5410-60-0).Aika lailla perusdekkari tässä on kyseessä, mutta kieltämättä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajavyöhyke tuo tarinaan oman erityislaatunsa. Ja kypsällä tavalla McGilloway tarinaansa punoo, varsinkin romaanin alkupuolella.

Irlantilainen komisario Benedict Devlin selvittelee nuoren tytön kuolemaa Liffordin kylässä. Taustalta löytyy toinen kuolemantapaus, ja samalla käy ilmi että Devlinin esimiehellä on jotain tekemistä tapahtumien kanssa.Toisin kuin voisi kuvitella, IRA-yhteyksillä ei tässä tarinassa ole kovin isoa roolia, pikemminkin tarina rakentuu pienen kyläyhteisön ihmissuhteille, siihen että kaikki tuntevat toisensa ja melkeinpä jokaisella on jokin rooli tapahtumissa. Eikä Devlin joudu itsekään osattomaksi, sillä ennen pitkää tapahtumat alkavat koskettaa myös häntä itseään ja hänen omaa perhettään.

Esikoisteokseksi tämä romaani oli varsin laadukas, ja mikseipä noita myöhemminkin ilmestyneitä dekkareita voisi vilkaista, kunhan pitää vähän taukoa välillä.

Ei kommentteja: