Kerkko Hakulinen ja Olavi Heikkinen ovat toimittaneet kirjan tutkijoista jotka kulkivat Aasian suunnalla 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa: Suomalaiset Aasian-kävijät (Kirjayhtymä, 1980; ISBN 951-26-1876-1).
Kirja perustuu esitelmäsarjaan, jonka Helsingin seudun maantieteellinen yhdistys Maanpiiri järjesti vuonna 1979. Kirjassa käsiteltävät tutkijat ovat M. A. Castrén, G. A. Wallin, A. E. Nordenskiöld, C. G. Mannerheim, J. G. Granö, G. J. Ramstedt ja Sakari Pälsi.
Monet aikoinaan kiinnostavista tieteellisistä päätelmistä ovat myöhemmin osoittautuneet vääriksi, kuten esimerkiksi suomen kielen ja suomalaisten alkukotiin liittyvät tutkimukset, mutta kiinnostavia nämä tutkimusmatkailijat ja heidän retkensä siitä huolimatta edelleen ovat. Kohteena oli yhtä lailla Koillisväylä, Siperian suunnan vuoristot kuin Arabian niemimaa.
Kirjassa on mainiot minielämänkerrat, joista löytyy perustiedot kustakin käsitellystä tutkijasta. Teksteissä kerrotaan paitsi kunkin henkilön matkoista myös siitä, millaisista lähtökohdista nämä retket tehtiin. Rahoituksen saaminen oli usein hankalaa, eikä tieteen tekeminen näissä oloissa ollut helppoa.
Mutta hyvin nämä suomalaiset sankarit selvisivät ankarissakin olosuhteissa, ja kukin omalta osaltaan tarjosi uutta näkemystä senaikaiseen käsitykseen maailmasta.
Lainasin kirjan J. G. Granön takia, mutta erityisesti kirjasta jäi mieleen Sakari Pälsi, jonka tutkimuksiin ja erityisesti valokuviin on kyllä tutustuttava tarkemmin.
Inflaatiovakauttaja olisi epäjohdonmukainen osa eläkejärjestelmää
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti