torstai 8. heinäkuuta 2010

Valokuvakirjojen tekemisen taidosta (ja helppoudesta)


Aikoinaan oli kallista ja vaikeaa tehdä väreissä painettuja kirjoja. Muutamia kymmeniä oppaita ja oppikirjoja tuli tehtyä, mutta hankalaa se ajoittain oli vaikka kollegoilta sain runsaasti apua ja korvaamattomia neuvoja.

Nykyään tilanne on ihan toinen. Netissä kirjan tekeminen on helppoa ja hauskaa, eikä kalleudesta voi puhua kun teoksen voi painattaa kappale kerrallaan ja hinta on vain parikymppiä.

Olen vuosina 2009-2010 tehnyt muutamia valokuvakirjoja liittyen kansainväliseen SoFoBoMo-projektiin. Vielä on pari viikkoa aikaa jos haluat osallistua. Suomesta on ollut kovin vähän innostusta asiaan, olisi mukava nähdä että maatamme "viedään" maailmalle myös valokuvakirjojen avulla.

Tässä on linkit SoFoBoMo-projektiin liittyviin valokuvakirjoihini (huom. päivitetty elokuun 2011 tilanteeseen):

Teokset ovat saatavilla sähköisesti PDF-tiedostoina, useimmista on lisäksi saatavilla painettu kappale Blurb-palvelun kautta. Blurbin kirjat painetaan Hollannissa, josta ne ehtivät Suomeen päivän pari sisällä, joten kovin kauan ei joudu odottelemaan teoksen käsiin saamista. (Päivitys: Vuonna 2011 kirjan toimitus oli hitaampi ja kesti neljä päivää.)

Jos haluaa vain painetun kappaleen valokuvakirjasta (ilman sähköistä PDF-versiota), helpointa on käyttää valokuvaohjelmistoja (kuten iPhoto) tai POD-palvelujen (print on demand) ratkaisuja, Blurbin tapauksessa BookSmart-ohjelmistoa. Mutta jos haluaa sekä vapaasti levitettävän sähköisen version että painetun, täytyy nähdä vähän enemmän vaivaa (mutta ei tämä silti vaikeaa ole).

Mac-ympäristössä homma onnistuu kohtuullisen kätevästi Pages-sivuntaitto-ohjelmalla ja käyttöjärjestelmän Unix-työkaluilla (GhostScript). Pagesilla taitetusta valokuvakirjasta voi tallentaa PDF-version, joka kannattaa tiivistää pienempään kokoon GhostScriptillä nettijakelua varten. Tiedosto koko putoaa alle kymmenesosaan alkuperäisestä.

Samaten GhostScriptillä onnistuu valokuvakirjan sivujen tallentaminen kuvatiedostoiksi, jotka voi sitten lukea sisään BookSmart-ohjelmistoon kokosivun kuvina (Full Bleed), yksi tiedosto per kirjan sivu.

No, ihan noin helppoa homma ei ole, mutta suurinpiirtein näin se menee, pientä viilaamista ja opettelua toki tarvitaan.

Sain hiljattain käsiini painetut versiot uusimmista valokuvakirjoistani, ja pakko on myöntää että lopputulos on hyvä. Käytin premium-paperia, joka nostaa valokuvat esiin hienolla tavalla. Hinta-laatusuhde on kyllä erinomainen.

Kannattaako enää valokuvia yksitellen tulostaa kun pienellä vaivalla niistä koostaa painetun kirjan? Helpointa se on iPhoton ja BookSmartin kaltaisilla sovelluksilla. Ja jos haluaa lisäksi jaella teosta sähköisesti PDF-muodossa, ei sekään ylivoimaisen vaikeaa ole.

Lisäys: Päivitän aika ajoin käytännön ohjetta valokuvakirjojen tekoon (englanniksi) Light Scrape blogin sivulle.

Ei kommentteja: