perjantai 9. heinäkuuta 2010

Kirja-arvio: Suuri digikuvauksen käsikirja (Reima Flyktman; Readme.fi, 2010)


Kirjan kannessa sanotaan "kaikki tarvittava tieto hyvin kuvien ottamiseen pokkareilla ja järjestelmäkameroilla". Ja näin on, teos on harvinaisen helppolukuinen ja selkeä, olennaiset asiat käydään läpi perusteellisesti turhia monimutkaistuksia välttäen.

Ja se kirja on siis Suuri digikuvauksen käsikirja (Reima Flyktman; Readme.fi, 2010). Kirjassa on hyvin laaja kuvitus, joka auttaa näkemään mitä kirjoittaja käytännössä tarkoittaa. Kirjoittaja on selvästi nähnyt aikaa ja vaivaa sopivan kuvan valitsemiseen sopivaan kohteeseen.

Teoksen kuvitus on myös sen verran arkipäiväistä ja tavanomaista, ettei kenellekään varmasti tule rimakauhua "yhtä hyvien" valokuvien ottamiseksi. Kuvat ovat tavanomaisia, niin kuin kuvat yleensäkin ovat, eivät mitään taide- tai ammattivalokuvausta, joka on kokonaan toinen asia kuin se mistä tässä kirjassa kerrotaan.

Itselleni teos ei tuonut kovinkaan paljon uutta, sen verran paljon olen valokuvauksen oppaita ja käsikirjoja tullut lukeneeksi, mutta kaikki asiat olivat sen verran selkeästi ja mukaansa tempaavasti kuvattuja, että teoksen lukaisi mielellään läpi.

Kirjan valokuvausvinkit liittyvät arkipäiväisiin asioihin: maisemiin, perheenjäseniin, eläimiin, kaupunkien katunäkyviin ja sen sellaisiin. Vuodenaikojen tuomista haasteista kerrotaan, samaten pilvisen ja aurinkoisen päivän erityiskysymyksistä. Moni "epäonnistunut" valokuva saa näin selityksensä ja vinkin, miten seuraavalla kerralla voisi toimia paremmin.

Jonkin verran vierastin sitä, että kirjoittaja kovasti mainostaa järjestelmäkameran paremmuutta, mutta ehkäpä hän ei ole Panasonic LX3:n tapaiseen kameraan törmännyt. Ja kieltämättä järkkärissä on etunsa, jos vain haluaa raahata alasinta kaulastaan roikkumassa.

Mikä itseäni hiukan jäi vaivaamaan, oli kuvattujen asioiden tietty arkipäiväisyys. Toisaalta kirjan lukijalle ei varmasti tule rimakauhua, asiat ovat juuri niitä jotka aloittelijaa ensiksi askarruttavat ja mietityttävät. Mutta varsinaisesti valokuvauksesta kirja ei kovin paljon kerro, kameran käytöstä kylläkin ja hyvin perusteellisella tavalla.

Ei kommentteja: