Nyt se sitten löytyi, kaikkien aikojen vuodatus Nokian (ja Symbian-järjestelmän) ongelmista: "I’ve tried to use all of Nokia’s various products and services to the best of my ability, and I just can’t do it anymore." Symbian-pohjaisten mobiililaitteiden uutisia ja arvioita julkaiseva Symbian-Guru.com pistää hanskat tiskiin.
Ricky Caddenin kirjoittamassa viestissä on paljon ankaraa ja osuvaa kritiikkiä Nokiaa kohtaan: "I can’t continue to support a manufacturer who puts out such craptastic ‘flagships’ as the N97, and who expects me to use services that even most of Nokia’s own employees don’t use. I also can’t continue to support a mobile operating system platform that continually buries itself into oblivion by focusing on ‘openness’ while keeping a blind eye towards the obvious improvements that other open platforms have had for several iterations."
Erityisen kiinnostavaa on Caddenin analyysi Nokian "avoimuudesta" - miten Nokia itseriittoisesti kehuskelee asialla vaikka kukaan ei ole kiinnostunut siitä mitä Nokialla on tarjolla: "Like Android, Symbian Foundation prides itself on being open and free – loudly and oftentimes obnoxiously boasting about how its source code is free for all – despite no one really caring about this, at least in my circle. The platform still languishes behind Android in simple features – being able to replace various pieces of the OS at the users’ whim, native threaded SMS/MMS, integrated IM, and a usable app marketplace, among others."
Miksi Nokia on niin totaalisesti epäonnistunut avoimen ohjelmankehityksen ekosysteemin hyödyntämisessä? Onko kyse "liian vähän, liian myöhään" -syndroomasta, vai onko syy syvällisempi?
Olisiko Nokialla asenneongelma - ollaan liikaa kiinni omissa ympyröissä eikä nähdä että maailma on jo mennyt ohi? Muut tekevät asioita joista ei olla tietoisia saati kykeneviä niitä toteuttamaan. Ylpeillään sillä, kuinka paljon miestyövuosia softan tekemiseen Nokialla on panostettu - ja unohdetaan että ainoa mikä ratkaisee avoimessa lähdekoodissa on se, kuinka paljon hyötyä softasta on tulevaisuudessa. Menneen maailman ratkaisuilla ei ole kysyntää.
Ongelmaa vaikeuttaa Nokian hybris. Caddenin sanoin "the Finnish monster" on kasvanut liian isoksi kenkiinsä. Miten Nokia voisi saada takaisin ketteryyden ja nöyryyden, joka sillä aikoinaan oli ja joka teki siitä lopulta menestystarinan?
Otetaanpa kaksi muuta esimerkkiä yritysten suhtautumisesta open source -ratkaisujen hyödyntämiseen: Apple ja Google.
Näistä Apple on malliesimerkki "suljetusta" ekosysteemistä, joka pyrkii kontrolloimaan tuotteitaan jopa paranoidisuuteen asti. Mutta samalla Apple on merkittävä kontribuoija open source -projekteihin, ja tietenkin myös niiden hyödyntäjä. Käyttöjärjestelmätasolla Apple pohjaa Unixiin ja on lisäksi kehittänyt ison nipun ohjelmistoja jotka ovat jakelussa open source -periaatteella. Applen lähestymistapa on "ruohonjuuritasoinen": isot kokonaisuudet pidetään omissa hyppysissä, mutta rakennuspalikat ollaan valmiit antamaan kaikkien kiinnostuneiden käyttöön.
Entä Google? Cadden jo mainitsi Googlen Android-alustan, joka on kova haaste Nokialle ja jopa Applelle. Android-pohjaiset puhelimet kehittyvät nopeaan tahtiin, ja kohta ne alkavat olla kypsiä jo muidenkin kuin nörttien käsiin. Google ei ole itse laitebisneksessä, tai on ainakin valmis jakamaan kakun mobiililaitteiden valmistajien kanssa, joten avoimuus on luontevaa. Mitä isomman kakun Android markkinoista saa, sitä enemmän Google saa palvelujaan tarjolle kaikkialle missä ihmiset kulkevat.
Mutta kuinka avoin Google on? Yhtiöstä tulee aika lailla Apple mieleen: tärkeät kortit pidetään tiukasti omissa hyppysissä, jopa salailevuuteen asti. Mutta samalla osallistutaan kohtuullisella panoksella open source -yhteistyöhön, puhtaasti pragmaattisista syistä: mitä enemmän kehittäjiä, sitä parempi tulos. Puhumattakaan siitä että yhteinen teknologia auttaa Googlea levittämään palveluitaan laajemmalle.
Mitä Nokian sitten pitäisi tehdä? Vaikeaa, vaikeaa. Nokia on ajautunut nurkkaan jossa sillä ei ole luontevaa omaa lokeroa ekosysteemissä.
Nokian tulisi miettiä lähestymistapansa kokonaan uusiksi, jopa siinä määrin että tehdään radikaaleja päätöksiä kannattavien toimintojen lopettamisesta. Uusi pelikenttä pitäisi löytää, mutta onko Nokian jättiläinen enää hyvä niissä peleissä joita nykyään halutaan pelata?
dprk
19 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti