perjantai 24. kesäkuuta 2016

Tony Parsons: Mies ja poika

Tony Parsons kertoo miehestä, jolla tuntuu olevan kaikki hyvin - työpaikka, avioliitto, lapsi - mutta joka menettää kaiken, omasta syystään: Mies ja poika (Like, 2011; suom. Juha Ahokas; ISBN 978-952-01-0682-9).Parsons kirjoittaa selkeästi ja sujuvasti, teksti vetää mukanaan. Tosin suomennoksessa jotain englantilaisen yhteiskunnan vivahteista häviää, vaikka hyvää työtä teksti onkin.

Kirja toi tyyliltään mieleen naisille suunnatut chick lit -teokset, sillä tavalla muutettuna että naisnäkökulman sijasta katsotaan asioita miehen silmin. Kun selvittelin teoksen taustoja kävi ilmi, että tälle kirjallisuuden tyylilajille on nimikin, man lit, ja että Parsons on sen menestyksekkäimpiä edustajia.

Teos voitti vuonna 2000 British Book Awards -palkinnon, ja romaanilla on kaksi jatko-osaa: Mies ja vaimo ja Pojista miehiä. Siinä määrin tiukasti romaani koukutti, että pistin oitis kummatkin romaanit kirjastosta varaukseen, ja näiden lisäksi myös romaanin Onnen kiertotie. Ei voi mitään, täytyy lukea lisää.Lontoolainen tv-tuottaja Harry Silver on tyytyväinen: hänellä on kaunis vaimo, kiva pikkupoika ja hyvä työ. Eräänä yönä Harry etsii nuoruuttaan toisen naisen vuoteesta ja kuvio romahtaa. Gina-vaimo lähtee maapallon toiselle puolelle. Pian Harry menettää työnsä. Hän jää kaksin pienen poikansa kanssa, ja kuten miljoonat naiset ennen häntä, hän saa huomata, että perheen ja työelämän yhdistäminen ei ole ollenkaan helppoa.

Ei kommentteja: