tiistai 7. kesäkuuta 2016

Moa Herngren: Hon hette Jennie

Moa Herngren tarjoaa eriskummallisen ihmissuhdetarinan, joka tuntuu aluksi tavalliselta viihteelliseltä rakkauskertomukselta, mutta hiljalleen tarina alkaa saada suorastaan piinallisia sävyjä: Hon hette Jennie (Bonnier Pocket, 2014; ISBN 978-91-742-9418-7).Aluksi romaani veti mukaansa, ja tuntui tavanomaista viihdekirjallisuutta jonkin verran syvällisemmältä kuvaukselta kahden aikuisen ihmisen suhteesta, mutta sitten kertomus alkoi saada sävyjä joissa mustasukkaisuus alkoi yhä enemmän varjostaa päähenkilöiden elämää, ja samalla tarinasta tuli jollakin tavalla muotopuoli, jossain määrin jopa vastenmielinen luettavaksi.

Pidin välillä lukemisessa taukoja ja jatkoin sitten eteenpäin, mutta lopulta reilun sadan sivun jälkeen oli pakko lopettaa, en enää jaksanut eteenpäin.Sara tycker om sitt konstnärsliv, men längtar efter att få en familj. När advokaten John dyker upp inleder de ett passionerat förhållande och för första gången tycker Sara att hon har hittat rätt. Men Johns fru som dog i cancer ett år tidigare finns kvar i Johns liv och lägenhet på ett påtagligt sätt. Saras svartsjuka växer.

Hon hette Jennie är en berättelse om att våga tro på kärleken trots en sorg som sätter käppar i hjulet. Om cancer, sjukdomsbloggande och död, men också om två människor som är menade för varandra och om möjligheten att gå vidare efter att det värsta har hänt.

Klockan tickar och Sara längtar efter att få en familj. Konstnärslivet är kul men börjar kännas tomt och när den något äldre advokaten John dyker upp och de inleder ett passionerat förhållande känner hon för första gången på länge att hon har hittat rätt. Ganska snart förstår Sara dock att det finns en tredje part i förhållandet. John förlorade sin fru i cancer för ett år sedan och Jennie finns kvar i hans lägenhet och liv på ett mycket påtagligt sätt. Sara förstår visserligen Johns sorg och försöker hålla tillbaka sina motstridiga känslor. Men för var dag blir Jennies närvaro alltmer påträngande. Saras svartsjuka växer och hon blir som besatt av allt som handlar om Jennie. Så småningom börjar hon också följa en gripande blogg skriven av en kvinna som är döende i cancer. Med blandade känslor finner sig Sara plötsligt vara en engagerad åskådare till någons annans död, samtidigt som gränsen mellan henne själv och Jennie på ett märkligt sätt börjar suddas ut och relationen till John blir alltmer komplicerad.

Ei kommentteja: