Mitä pitäisi sanoa valokuvausoppaasta, jonka ensimmäinen painos ilmestyi yli 50 vuotta sitten? Aikamoinen kestosuosikki on tämä Michael Langfordin aikoinaan kirjoittama ja nyttemmin Anna Foxin ja Richard Sawdon Smithin päivittämä teos: Langford's basic photography - the guide for serious photographers (Focal Press, 2010; ISBN 978-0-240-52168-8).
Tämä oppaan yhdeksäs painos ilmestyi vuonna 2010, jolloin digivalokuvaus alkoi olla jo valtavirtaa ammattivalokuvaajienkin parissa, mutta oppaan sisältö kuvastaa melkoisesti filmikameroiden maailmaa. Sinänsä filmikameroiden vahva painotus ei haittaa, mutta monet asiat on digikameroissa hoidettu automatiikan ansiosta tavoilla joiden huomiointi vaatisi teoksen perinpohjaista uudelleen organisointia.
Toisaalta teos kiinnostaa nostalgian näkökulmasta, sillä itsekin opiskelin kameran käytön perusteet kun filmi oli vielä voimissaan. Ensimmäinen oma kamerani oli Minolta XG-1, johon hankitulla 50-millisellä linssillä opettelin kameran käytön perusteita. Moni asia oli hankalaa, mukaan lukien värifilmin kehittämisen hitaus ja se että kovin paljon valokuvia ei pystynyt ottamaan, niiden kalleudesta johtuen.
Nykyään tilanne on toinen, sillä digikamerassa ei yhden kuvan hinnaksi tule juuri mitään. Neljällä käyttämälläni digikameralla olen yhteensä ottanut noin 500 000 valokuvaa. Toki voi kysyä olenko oppinut valokuvaamisesta sen enempää kuin filmikameroillakaan.
Inflaatiovakauttaja olisi epäjohdonmukainen osa eläkejärjestelmää
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti