keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Bryan Peterson: Valotuksen hallinta - vaativa valokuvaus

Bryan Peterson kertoo valokuvauksen perusasioista selkeästi ja havainnollisesti: Valotuksen hallinta - vaativa valokuvaus (Readme.fi, 2008; suom. Tapani Lahtinen; ISBN 978-952-5655-59-9).



Kirja ei ollut hassumpi, vaikka vähän epäilinkin että aika on saattanut jo ajaa teoksesta ohi. Näin osittain olikin, sillä teos on melkolailla ankkuroitunut filmiajan valokuvaukseen, eivätkä digikameroiden mahdollisuudet (ja potentiaaliset heikkoudet) ole kirjassa erityisen vahvasti esillä. Mutta tästä huolimatta teoksessa on paljon hyvää, sellaista joka on omiaan herättämään ajatuksen jos toisenkin hyödynnettäväksi kun kamera kädessä sattuu kulkemaan.





Valokuvauskirja kokeneille harrastajille, jotka osaavat ottaa oikeaoppisesti tarkennettuja ja valotettuja kuvia ja haluavat oppia kuvaamaan luovemmin. Kirjassa esitellyissä yli 70 menetelmässä käsitellään suosittuja ja vähemmän tunnettuja menetelmiä yksityiskohtaisesti. Aiheina ovat kehittynyt valotus, heijastettu salama ja kynttilänvalo, infrapunakuvaus, kerrostetut kuvat, pehmytpiirtotehosteet, epätavalliset kuvakulmat, zoomaus ja monet muut huolellisesti valitut, parempien valokuvien ottamiseen liittyvät tekniikat. Aakkosjärjestyksessä olevat ohjeet helpottavat tiedon löytämistä, ja asiat esitetään ymmärrettävällä kielellä. Jokaiseen tekniikkaan liittyvät vinkit auttavat ottamaan näyttäviä kuvia. Kirja soveltuu digikuvaajille, mutta myös perinteisille kameroille.

Ei kommentteja: