torstai 16. kesäkuuta 2016

Kai Ekholm: Tähtisilmä

Luin Kai Ekholmin dekkarin perä-perää Jari Järvelän jännärin Tyttö ja seinä kanssa, ja pakostakin tuli mieleen vertailla niin teosten kerrontaa kuin tematiikkaakin. Joka tapauksessa varsin omaperäinen on tämä 1990-luvun talousromahdusta peilaava romaani: Tähtisilmä (Atena, 2016; ISBN 978-952-300-193-0).Ekholm kirjoittaa nopearytmisesti, paikoin melko lailla leveällä pensselillä maalaillen, jossain määrin pilkettä silmäkulmassa viljellen. Rahanhimoiset pankkiirit ja keljut päättäjät saavat aikalailla satikutia, ja vaikka tarinassa on nimellisesti kyse yli kahdenkymmenen vuoden takaisista tapahtumista, riittää kirjan juonessa piikkejä tämänkin ajan ilmiöihin ja tapahtumiin.

Jari Järvelän jännäritrilogian päättävä Tyttö ja seinä on siinä määrin kova verrokki, ettei Ekholmin teos tuntunut ihan niin kovalta suoritukselta kuin jos olisin lukenut sen jonkin vaatimattomamman teoksen tuntumassa.

Mainio kertomus tässä joka tapauksessa on, vaikkakin romaanin loppuhuipentuma sai päätä puistelemaan, ja vertaamaan siihen pröystäilemättömään eleganssiin jolla Järvelä oman romaanitrilogiansa päätti.Kaljun ja Kiharan toinen juttu vie laman verisille jäljille Suomenlinna 1995: Isä, äiti, isoisä ja kaksi lasta katsovat auringonnousua Kustaanmiekan valleilla. Äiti silittää lasten hiuksia. Lähestyvässä ruotsinlaivassa japanilaisturistin kamera tallentaa, kun koko perhe hyppää kuolemaansa. Ratkaisemattomaksi jäänyt perhesurma päätyy vuosia myöhemmin Kaljun ja Kiharan etsivätoimiston tutkittavaksi. Etsiväpari yrittää avata menneisyyden arvoituksia, mutta joku on koko ajan heitä askeleen edellä. Ja miten tapaukseen liittyy se, että mielisairaalassa asuva vanha mies osaa piirtää yksityiskohtaisen kuvan kuolleesta perheestä? Jos miehen menneestä piirtämät kuvat ovat totta, ennustavatko nykyiset tuhon ja kuoleman kuvat tulevaa?

Kaljun ja Kiharan toisen tapauksen juuret ovat 1980-luvun talousbuumissa ja sen päättäneessä romahduksessa. Yhden perheen kohtalo avaa ikkunan aikakauteen, jolloin menestyväkin yritys kaadettiin, jos se toi häikäilemättömille pelureille suuret voitot.

FT Kai Ekholm on Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja. Tähtisilmä on itsenäinen jatko-osa Ekhomin esikoisrikosromaanille Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava (2013).Ei kommentteja: