sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Homer Hickam: Crater

Homer Hickam on kirjoittanut erikoislaatuisen tieteisromaanin, jossa on sekä omaperäistä otetta että kummallisuutta kerrakseen: Crater (Thomas Nelson, 2012; ISBN 9781401686208).Kirja aloittaa Helium-3 -romaanisarjan, joka sijoittu tulevaisuuteen, Kuun pinnalle, missä louhitaan Helium-3-isotooppia energian tuottamiseksi. Hickam on ikään kuin ottanut villin lännen tarinat, sekoittanut mukaan elementtejä rekkakuskien työnkuvasta, ja maustanut sopan teknologisilla välipaloilla.

Mitä ilmeisimmin Hickamia kiinnostaa tulevaisuus, ja hän tuntuu olevan tavattoman innostunut Kuun valloittamisesta, ja tähän liittyvistä mahdollisuuksista. Samalla tuntuu siltä, että tässä innostuksen puuskassa on unohtunut pitää tarina edes jotakuinkin uskottavana, puhumattakaan siitä, että ihmishahmot tuntuvat kovin luonnosmaisilta ja tekstissä on paikoitellen tavattomasti tyhjäkäyntiä. Toisaalta voi ajatella niinkin, että tämä on tarkoituksellista, että mahdottomat tarinankäänteet ikään kuin toimivat etäännyttävinä elementteinä ja saavat lukijan itse miettimään asioita.

Kirjan kohdeyleisö lienee nuoremmat lukijat. Kirjassa on melkolailla tieteeseen ja tekniikkaan liittyvää kuvausta, ja Hickam tuntuu melkolailla tietävän mistä kirjoittaa, paikoitellen suorastaan nörttimäistä innostusta on havaittavissa. Toisaalta sitten on myös tekstiä joka tuntuu poliittiselta tai uskonnolliselta propagandalta, ja se istui muuhun kokonaisuuteen huonosti.

It's the 22nd Century. A tough, pioneering people mine the moon for Helium-3 to produce energy for a desperate, war-torn Earth.

Sixteen-year-old Crater Trueblood loves his job as a Helium-3 miner. But when he saves a fellow miner, his life changes forever. Impressed by his heroism, the owner of the mine orders Crater to undertake a dangerous mission. Crater doubts himself, but has no choice. He must go.

With the help of Maria, the mine owner's frustrating but gorgeous granddaughter, and his gillie—a sentient and sometimes insubordinate clump of slime mold cells—Crater must fight both human and subhuman enemies. He'll battle his way across a thousand miles of deadly lunar terrain and face genetically altered super warriors in his quest to recover an astonishing object that will alter the lives of everyone on the moon.

Ei kommentteja: