Matti Viherjuuri ja Bruno Selin ovat toimittaneet oppaan joka aikoinaan lienee ollut hyvinkin suosittu nuorten ja ehkä vähän vanhempienkin mieshenkilöiden keskuudessa: Jokaisen miehen kirja (Kivi, 1946).
Teoksessa haikaillaan englantilaisen luokkayhteiskunnan gentleman-termin viitoittamaan käyttäytymisnormistoon, mutta kirjassa on toki paljon kotikutoista pohdintaa ja 1900-luvun puolivälin ajankuvaa.
Sinänsä on mielenkiintoista että kirjan hahmottelema maailmankuva, jossa puvussa käytetty kangas ja sen leikkaus sekä muut asusteet puhumattakaan kodin sisustuksen tyylilajeista ja yksityiskohdista hahmotetaan mitä merkityksellisimmäksi mielenkiinnon kohteeksi, tuntuu vahvasti olevan elossa nykyisinkin, sillä luokkayhteiskunnassa olennainen omaksi ihmisryhmäkseen erottautuminen voi mainiosti nyky-Suomessa.
Mikä jossain määrin yllätti oli se että kirjassa on vallankin nykyaikaiselta tuntuvaa ajattelua muun muassa tupakan ja alkoholin vaaroista ja liikunnan merkityksestä. Toki terveystutkimukseen perustuvaa todistusaineistoa ei kirjoittajilla ollut juurikaan käytettävissä, mutta perusviestit hyvistä elämäntavoista osuvat melkolailla kohdalleen.
Todettakoon vielä, että kirjassa on viittauksia jonkin verran vanhempaan samaa aihepiiriä käsittelevään kirjallisuuteen, esimerkkinä Erasmus Rotterdamilaisen teos Cullainen kiria - Nuorucaisten Tapain sijwollisudest.
Miksi taistella?
9 tuntia sitten
2 kommenttia:
Samalta ajalta on myös Eeva -lehden päätoimittaja Lempi Torpan toimittama Jokaisen naisen kirja, jonka sisältö on aikalailla samankaltainen. Muistaakseni tässä opuksessa kirjoittajien seasta löytyi kuitenkin myös terveydenhoitoalan ammattilaisia. Kirja oli ilmeisen suosittu, sillä siitä otettiin lyhyessä ajassa kuusi painosta. Senkin ajatusmaailma ja arvot noudattelivat ylemmän keskiluokan ja yläluokan maailmaa. Ajan maalaisemännille kirjan propagoiman ihannenaiseuden toteuttaminen olisi kyllä ollut hankalampaa. http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=238926
Kiitos vinkistä! Teos "Jokaisen naisen kirja" löytyy Helmetin kautta Pasilan kirjavarastosta, laitoin sen saman tien varaukseen.
Lähetä kommentti