keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Joe Abercrombie: Half a war

Joe Abercrombie jatkaa Shattered sea -romaanisarjaansa kolmannella osalla, jossa päästään oikein kunnolla sotimaan, ja aiempien kirjojen juonenkäänteet tiivistyvät kohti loppuratkaisua: Half a war (Harper Voyager, 2015; ISBN 978-0-00-755026-5).Kirjan päähenkilöksi nousee nuori kuningatar Skara, jonka isä murhataan mutta joka päättää taistella valtakuntansa puolesta. Moni aiempien kirjojen hahmo on vahvassa roolissa tässä romaanissa, ehkä erityisesti Father Yarvi, joka ministerin roolissaan punoo jälleen juonia selvitäkseen kamppailusta ylivoimaisen vastustajan kanssa.

Kirjasarjaa on sanottu trilogiaksi, eli kaiken järjen mukaan tämän pitäisi nyt sitten olla tässä. Sen verran aukkoja tarinaan kuitenkin jäi, ja paljon mahdollisuuksia kehitellä asioita eteenpäin, etten ihmettelisi jos Abercrombie vielä palaa romaanisarjan pariin.

Erityisen mielenkiintoista oli fantasiaelementtien käsittely, sillä monessa fantasiaromaanissa niin sanottu magia on keino kirjailijalle löytää ratkaisu muuten ratkaisemattomaan pulmatilanteeseen, mikä lukijasta voi tuntua huijaukselta. Tavallaan tässäkin on kyse samanlaisesta käänteestä, mutta magialla ei juonen pulmia kuitenkaan ratkota, mistä kiitos kirjailijalle.


Ei kommentteja: