torstai 31. maaliskuuta 2016

Linwood Barclay: Trust your eyes

Linwood Barclay kutoo jännitysromaaniinsa teknologiaa hyödyntäviä juonenkäänteitä, ja psykiatriallakin on oma roolinsa tapahtumien selvittelyssä: Trust your eyes (Orion, 2012; ISBN 978-1-4091-1502-1).



Romaanin lähtökohta on sinänsä mielenkiintoinen: netin karttapalvelusta löytyy näkymä New Yorkin kadulle, ja kadunvarren talossa olevassa ikkunassa jotakuta kuristetaan kuoliaaksi. Ikkunan löytänyt mies on vainoharhainen skitsofreenikko, ja hänen veljensä joutuu pohtimaan onko kyse kuvitelmasta vai onko todellakin kyse nettipalvelun tallentamasta väkivallanteosta.

Romaanissa on melkoisesti sivuja, ja paljon sattuu ja tapahtuu, mutta loppujen lopuksi kirja oli pettymys, mitään erityisen omaperäistä ei kirjoittajalla ollut kerrottavanaan.

A schizophrenic man spends his days and nights on a website called Whirl360, believing he's employed by the CIA to store the details of every town and city in the world in his head. Then one day, he sees something that shouldn't be there: a woman being murdered behind a window on a New York street. Suddenly Thomas has more to deal with than just his delusions, as he gets drawn into a deadly conspiracy.



keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Joe Abercrombie: Half a war

Joe Abercrombie jatkaa Shattered sea -romaanisarjaansa kolmannella osalla, jossa päästään oikein kunnolla sotimaan, ja aiempien kirjojen juonenkäänteet tiivistyvät kohti loppuratkaisua: Half a war (Harper Voyager, 2015; ISBN 978-0-00-755026-5).



Kirjan päähenkilöksi nousee nuori kuningatar Skara, jonka isä murhataan mutta joka päättää taistella valtakuntansa puolesta. Moni aiempien kirjojen hahmo on vahvassa roolissa tässä romaanissa, ehkä erityisesti Father Yarvi, joka ministerin roolissaan punoo jälleen juonia selvitäkseen kamppailusta ylivoimaisen vastustajan kanssa.

Kirjasarjaa on sanottu trilogiaksi, eli kaiken järjen mukaan tämän pitäisi nyt sitten olla tässä. Sen verran aukkoja tarinaan kuitenkin jäi, ja paljon mahdollisuuksia kehitellä asioita eteenpäin, etten ihmettelisi jos Abercrombie vielä palaa romaanisarjan pariin.

Erityisen mielenkiintoista oli fantasiaelementtien käsittely, sillä monessa fantasiaromaanissa niin sanottu magia on keino kirjailijalle löytää ratkaisu muuten ratkaisemattomaan pulmatilanteeseen, mikä lukijasta voi tuntua huijaukselta. Tavallaan tässäkin on kyse samanlaisesta käänteestä, mutta magialla ei juonen pulmia kuitenkaan ratkota, mistä kiitos kirjailijalle.


tiistai 29. maaliskuuta 2016

Henning Mankell: Haudattu

Henning Mankellin pienoisromaani kertoo Wallanderin uran loppupuolen tapahtumasta, jossa hän etsii itselleen taloa, ja törmää puutarhasta löytyvään ruumiiseen: Haudattu (Otava, 2014; suom. Kari Koski; ISBN 978-951-1-27990-7).



Romaani on pienimuotoinen, mietiskelevä, hiljalleen asioita pohtiva ja paljastava. Wallander yrittää selvittää 50 vuotta aiemmin tapahtunutta murhaa, mutta johtolangat ovat vähissä. Teoria toisensa jälkeen osoittautuu vääräksi tai umpikujaksi, mutta pieni pala kerrallaan menneisyydestä paljastuu asioita jotka johtavat tutkinnassa eteenpäin.

Kirjan lopussa on Wallander-kirjoja koskeva Mankellin essee "Kuinka se alkoi, kuinka se päättyi ja mitä siinä välillä tapahtui". Sivuja romaanissa on vain reilut 150.


maanantai 28. maaliskuuta 2016

MaryJanice Davidson: Undead and unemployed

MaryJanice Davidsonin Undead-kirjasarjan toisessa osassa Betsy yrittää palata takaisin vanhaan elämäänsä, mutta hankaluuksia piisaa. Kuolleeksi todetulla ihmisellä on vaikeuksia esimerkiksi saada työpaikkaa: Undead and unemployed (Piatkus, 2009; ISBN 978-0-7499-3646-4).



Kirjassa on reippaanlaista huumoria, joka kohdistuu kohtuullisessa määrin päähenkilön kiinnostukseen saada itselleen uusimman muodin mukaisia vaatteita, ja erityisesti kenkiä. Totutteleminen uuteen rooliin vampyyrikuningattarena ei suju ihan niin kuin tanssi, mikä sarjan ensimmäisen romaanin perusteella oli odotettavissakin, ja ihmissuhteissa on melko lailla kiemuroita.

Kevyenpuoleista viihdettä ilmeisesti naispuolisille lukijoille suunnattuna. Mutta huumori pelastaa päivän.


sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Susan Mallery: The girls of Mischief Bay

Susan Mallery sisällyttää kolme tarinaa yhteen romaaniin, joka ei oikein romaanilta edes tunnu vaan pikemminkin naistenlehden jatkokertomukselta joka on yhdistetty ihmissuhdepalstaan: The girls of Mischief Bay (ISBN 9781460380413).



Kirjassa kolme eri-ikäistä naista kamppailevat perhe-elämän arjen ja muutosten hyökyaallossa, ja kirjailija onkin onnistunut sisällyttämään romaaniin hämmästyttävän määrän erilaisia tapahtumia. Välillä tuntuu siltä kuin kirjailija lainaisi psykologian oppikirjasta rivikaupalla tekstiä, välillä taas mennään kovaa vauhtia kevyimmän viihdekirjallisuuden juonenkäänteissä.

Kirjan kohdeyleisö lienee elämänmuutosten keskellä kamppailevat keski-ikäiset ja ehkä nuoretkin naiset, mutta jossain määrin hämmentävää oli miten ankarastikin kirjailija päähenkilöitään kohtelee.

Kävin katsomassa millaisia kirja-arvioita teos oli saanut, ja ilmeisesti se että tässä ei ole piiloteltu ihmiselämän ankeuksia on ollut joillekin lukijoille pettymys, he kun ovat toivoneet kirjasta romantiikalla höystettyä kevyttä välipalaa arjen paineita helpottamaan.

The story of three friends on the brink of a new life. Nicole Lord wants to be a good wife, but there's a difference between being supportive and supporting her husband, who quit his job to write a screenplay she's never seen. He won't even help take care of their son, leaving Nicole to run the house and work full-time. Sacrificing a personal life for her career is how Shannon Rigg became VP at her firm, but she wonders now whether she made the right choice. Although Pam Eiland adores her husband, she feels restless now that the kids are grown. Finding sexy new ways to surprise him brings the heat and humor back to their marriage, but when unexpected change turns her life upside down, she'll have to redefine herself.





lauantai 26. maaliskuuta 2016

Janet Evanovich: The grand finale

Jälleen kerran huumori pelastaa Janet Evanovichin viihderomaanin, jossa pizzayrittäjä putoaa puusta ihaillessaan viereisen talon ikkunassa näkyvää komeaa miestä: The grand finale (HarperCollins, 2009; ISBN 978-0-06-197289-8).



Romaanissa tapahtuu monenmoista kummallisuutta, ja kirjailija kierrättää muista romaaneistaan tuttuja aineksia, mutta samalla tässä romaanissa on mukavaa raikkautta ja ennen kaikkea päähenkilöiden välistä reipasta dialogia. Naispuolinen pizzakuski ja miespuolinen ala-asteen opettaja antavat tilaisuuden leikitellä roolimalleilla, mistä pieni plussa myöskin.


perjantai 25. maaliskuuta 2016

Gar Anthony Haywood: Assume Nothing

Gar Anthony Haywood on kirjoittanut jännärin, jossa väkivaltaa on siinä määrin runsaasti, että koko kirja tuntuu sen saastuttamalta: Assume Nothing (Severn House Publishers, 2012; ISBN 9781780101477).



Kirjan päähenkilö on entinen poliisi, jolla on siinä määrin psyykkisiä ongelmia väkivaltaisuuden kanssa, että heikompaa hirvittää, ja lisäksi kirjailija on väsännyt moneen suuntaan kieron juonen jolla psykiatriset probleemat saadaan varmasti räjähtämään käsistä. Tarkoituksellista väkivallan lietsontaa ja oman käden oikeuden ihannointia.

When Joe Reddick and his family are threatened in their LA home by a masked, knife-wielding intruder, it means serious trouble for a gang of desperate criminals. The threat sends Joe Reddick over the edge. He's lived the nightmare of losing a family to a crazed killer once, and he's not going to let it happen again. After sending his wife and son to safety, he goes to war, determined to kill those responsible. Soon Reddick's living nightmare will finally be over. One way or the other.



torstai 24. maaliskuuta 2016

Fern Britton: A good catch

Tämä Fern Brittonin romaani oli yllätys, sekä hyvässä että pahassa, ja jouduin selvittelemään kirjan taustoja jotta osasin romaaniin asennoitua: A good catch (HarperCollins Publishers, 2015; ISBN 978-0-00-756295-4).



Kirja kertoo kalastamisesta elantonsa tavalla tai toisella ansaitsevista ihmisistä ja heidän ihmissuhteistaan kolmen sukupolven aikana. Tapahtumapaikka on keksitty kylä/kaupunki, joka varmaankin muistuttaa Cornwallin rannikon pikkukaupunkeja.

Kirjan keskeinen kysymys tuntuu olevan ihmissuhteiden hankaluus, kun toisaalta sosiaalinen ympäristö ja etenkin perhetausta asettaa vaatimuksia roolille jota täytyisi kantaa, ja toisaalta oma mieli voi haluta aivan jotain muuta.

Britton on jonkinlainen tv-julkkis ja sellaisena ilmeisesti hyvinkin tunnettu Englannissa, mutta itselleni aivan outo hahmo. Yllättävää oli, että kirjoitustaitoa tuntuu löytyvän ihan kohtalaisessa määrin, tai sitten kustannustoimittajat ovat tehneet työtä roppakaupalla.

Sanottavaakin kirjoittajalla on, mutta kuitenkin tuntui siltä että tarina ja henkilöt on kuvattu paperisina. Tarina ei lähde lentoon, tai sanoisiko pikemminkin ettei juoni saa kunnolla tuulta purjeisiin. Tästä huolimatta luin romaanin alusta loppuun, mitä nyt joissain kohdissa hiukan tekstissä hyppelin eteenpäin.

Greer Clovelly seems to have it all, beautiful, chic and slender, she's used to getting her own way. Greer has been in love with Jesse Behenna since her first day at school and she's determined that one day, they'll be married. After all, a marriage between them would join together two dynasties of Cornish fishing families to make one prosperous one. For her friend, Loveday Carter – plump, freckled and unpretentious – living in the shadow of her friend has become a way of life. She loves Jesse too, but knows that what Greer wants, she usually gets. Jesse, caught in the middle, faces an agonising choice. Should he follow his heart or bow to his father's wishes? And what about his best friend Mickey, who worships the ground that Loveday walks on? Jesse's decision will touch them all in ways that they could never foresee, and as the dark clouds start to gather the four friends find themselves weathering a storm – one that has the power to sink them all.



keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Tonya Kuper: Anomaly

Tonya Kuper sekoittaa esikoisromaanissaan fantasiaa ja tieteiskirjallisuutta, ja kohdeyleisö näyttäisi olevan nuoret aikuiset: Anomaly (Entangled Publishing, 2014; ISBN 978-1-62266-406-1).



Kirja kertoo Josie-tytöstä, jonka ihmissuhdeongelmien soppa saa näppärästi lisämaustetta kun kvanttimekaniikan kaapuun puettua magiaa tarjoillaan oikein roppakaupalla.

Kirja ilmeisestikin aloittaa Schrodinger's Consortium -nimisen kirjasarjan, ja kuten tästä voisi päätellä, ottaa kirjailija melkoisia vapauksia kvanttimekaniikan käytölle monenlaisen yliluonnollisen tempun sisällyttämiseen kirjan erikoistehosteisiin.

Jaksoin lukea kirjaa vain vähän matkaa ennen kuin paha olo otti voiton. Teoksessa ei ole juuri mitään omaperäistä, ja jos jotain onkin, se ei toimi.



Reality is only an illusion.
Except for those who can control it...

Worst. Birthday. Ever.

My first boyfriend dumped me—happy birthday, Josie!—my dad is who knows where, I have some weird virus that makes me want to hurl, and now my ex is licking another girl's tonsils. Oh, and I'm officially the same age as my brother was when he died. Yeah, today is about as fun-filled as the swamps of Dagobah. But then weird things start happening...

Like I make something materialize just by thinking about it.

When hottily-hot badass Reid Wentworth shows up on a motorcycle, everything changes. Like, everything. Who I am. My family. What really happened to my brother. Existence. I am Oculi, and I have the ability to change reality with my thoughts. Now Reid, in all his hotness, is charged with guiding and protecting me as I begin learning how to bend reality. And he's the only thing standing between me and the secret organization that wants me dead...

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Janet Evanovich: Naughty neighbor

Janet Evanovich tarjoilee poliittisella vehkeilyllä maustetun jännärin, jossa riittää hulluja käänteitä ja huumoria: Naughty neighbor (HarperCollins, 2009; ISBN 978-0-06-179581-7).



Kirja on siinä määrin höttöinen ettei juuri höttöisemmäksi voisi mennä edes viihdekirjallisuuden tyylilajissa, mutta toisaalta kirjan screwball-tyyliset käänteet ovat hauskoja, ja päähenkilöillä tuntuu olevan sana hallussa sekaannusten keskelläkin, joten ihan mielellään tämän lyhyenpuoleisen kirjan tuli lukeneeksi läpi.





When she is fired from her government job, Louisa Brannigan is persuaded by her handsome, hell-raising neighbor, Pete Streeter, to join his undercover investigation of her former boss, a senator.

Louisa Brannigan is a no-nonsense, hardworking press secretary, fighting her way to the top of Capitol Hill, with no help from her annoying neighbor, Pete Streeter. He receives phone calls all night long, he steals her morning paper, he thinks jeans are formal wear, and worst of all he's involved Louisa in the disappearance of a pig. So this is the story of a pig in Witness Protection and love being found by a workaholic woman and a fun-loving man who makes terrible pots of coffee.

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Debra Webb: Past sins

Miksi pitäisi kutsua kirjoja, joiden sisäiset ristiriitaisuudet ovat niin räikeitä että tuntuu kuin kirja olisi vaarassa räjähtää kappaleiksi millä hetkellä tahansa? Tällainen on Debra Webbin jännitysromaani Past sins (Silhouette, 2006; ISBN 978-1-55254-485-3).



Kirjan päähenkilö on psykologina toimiva lääketieteen tohtori - ja entinen valtion tiedustelupalvelulle töitä tehnyt salamurhaaja. Jo tämä lähtökohta nostaa karvat pystyyn, ja sitten on vielä se, että kirjan hahmojen päänuppien logiikka on kerta kaikkiaan käsittämätöntä ja he tuntuvat elävän maailmassa joka on kummallisempi kuin 99,9 % fantasiakirjallisuudesta.

No, ehkä kyse on vain siitä että kirja on tehdastuotantona tehtyä reseptikamaa: sekoitetaan jännittäviä asioita keskenään ja ehkä lopputulos on myyntikelpoinen.

Dr. Olivia Mills has a past...one she faked her own death to escape. But one phone call destroys her carefully planned new life. See, Olivia isn't Olivia at all -- she is Vanessa Clark, former black ops assassin. And she's been ordered to kill someone she loves.

When her old flame and ex-partner Holt Landry shows up, things get even more complicated. Once, he'd betrayed her. Now he asks for her trust. The more Olivia uncovers, the more she realizes the past is not what it seems. And if she doesn't go back, this time she'll die for real.



sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Gail Carriger: Prudence

Gail Carrigerin steampunk-fantasiakirjassa on ihmissusia, vampyyrejä ja muita yliluonnollisia ilmiöitä roppakaupalla, ja tähän keitokseen on lisätty monenlaista eksotiikkaa: Prudence (Orbit, 2015; ISBN 978-0-356-50179-6).



Kirja aloittaa The custard protocol -kirjasarjan ja on mitä ilmeisimmin jatkoa aiemmalle Parasol Protectorate -kirjasarjalle. Päähenkilö on yläluokkaisesta elämäntavasta ja etiketin mukaisesta pukeutumisesta innostunut naishenkilö, jonka monenlaiset sukulaisuudet ja ystävyyssuhteet vaativat kirjan alussa kymmenien sivujen verran selvittelyä.

Kirja on ilmeisen tarkkaan kohdistettu kirjailijan aiempien kirjojen lukijoille, joiden voisi päätellä olevan nuorehkoja naisihmisiä, eli selvästikään en ole teoksen kohderyhmää. Mikä varmaankin selittää sen, että jaksoin lukea romaania vain puoliväliin saakka, ilmalaivamatkalle kohti salaperäistä Intiaa.


lauantai 19. maaliskuuta 2016

Suzanne Enoch: Rules of an engagement jne.

Suzanne Enoch on tehtaillut historiallisia viihderomaaneja, joita löytyy kirjastosta niin painettuina kuin e-kirjoina. Historiallinen ajankuva yläluokan elämästä värittää näitä rakkauskertomuksia, joissa on luonnollisesti monta mutkaa matkassa ennen kuin päähenkilöt päätyvät autuaaseen yhteiseloon.

Rules of an engagement (ISBN 978-0-0620-1868-7).





For proper young ladies, good behavior has always been the rule. Captain Bradshaw Carroway loves the seafaring life though he'd rather be battling brigands than his current assignment of ferrying a boatload of spoiled aristocrats. One passenger, however, has caught his eye: a bewitching young minx who definitely distracts him from the rules of shipboard decorum. Some rules, of course, are meant to be broken. Miss Zephyr Ponsley has traveled the world, but she's completely innocent in the ways of love. She's never learned to dance or flirt. But scientific observation has taught her that the laws of attraction have no rules, and that no adventure, on land or sea, is more dangerous or delicious than passion!


Reforming a rake (HarperCollins, 2006; ISBN 978-0-06-175207-0)



A governess must never be alone with a man (her reputation mustn't have even a hint of scandal). She never questions her employer's commands (even when he's tempting her to forsake respectability for desire?). She must never, ever fall in love with someone above her station (especially a rake--no matter how devastating his kisses may be) . . .

If it weren't for that unfortunate incident at her last position, Alexandra Gallant wouldn't now be forced into the employ of Lucien Balfour. The sinfully attractive earl hired her to teach his young cousin, but his seductive whispers and toe-curling kisses suggest he has something far less respectable in mind . . . And that will never happen. For although Lucien seems determined to teach her about pleasure, she has a few lessons to teach him about love!


A lady's guide to improper behavior (HarperCollins, 2010; ISBN 978-0-0619-9124-0)



Theresa Weller understands the rules of decorum, and is appalled when Colonel Bartholomew James disrupts a perfectly civilized dinner. This rude, insensitive man is the complete opposite of everything a gentleman should be--but with one searing kiss, Tess can think of no one else. . . . Aggravated beyond bearing by a man who speaks his mind, Tess wishes there was a guide to men like Bartholomew. Surely, with such an assortment of handsome, polite suitors to choose from, Tess should not ache for him. . . . She invites him on carriage rides and dares him to dance, and almost makes him want to return to Society. Bartholomew knows Tess wants to be seen as a proper miss, but deep down, he knows she is precisely the sort to spark his desire . . . A most improper lady.


Meet me at midnight (HarperCollins, 2009; ISBN 978-0-06-174759-5)



Victoria Fontaine's mischievous nature and brilliant, biting wit have scandalized the ton . . . and earned her the nickname "Vixen." But her reputation pales before the infamous Lord Althorpe's, known as "Lord Sin." The years Sinclair Grafton spent on the Continent have done nothing to quell the rumors about his past. And when the stunning Vixen and the handsome rogue find themselves momentarily alone at an elegant gala, their passion gets the best of them.

Caught by Victoria's father in a shockingly sensual kiss, Sin and Vixen have no recourse except a wedding. At first the very liberal lady relishes the thought of an unfettered marriage to an indifferent, unrepentant scoundrel. But she suspects there is more to this enigmatic, remarkable man, that his rakish persona is merely a pose. And after one unforgettable night of ecstasy, Lady Vixen is determined to unmask the true Sin . . . to satisfy a passionate heart that craves far more than freedom.

perjantai 18. maaliskuuta 2016

MaryJanice Davidson: Undead and unwed

MaryJanice Davidson tarjoilee viihderomaanin, jossa fantasia ja kauhu limittyvät chick lit -tyyliseen sekoiluun: Undead and unwed (Piatkus, 2006; ISBN 0-7499-3645-2).



Romaani aloittaa Undead-kirjasarjan, päähenkilönä Betsy Taylor (oikea nimi Elisabeth!), joka saa kirouksekseen tai siunauksekseen tulla ennustusten mukaiseksi vampyyrien kuningattareksi, melkolailla vasten tahtoaan.

Teos oli melkolailla kirjava kudelma monenlaisia aineiksia jotka ensisilmäykseltä eivät sovi kovin hyvin yhteen, mutta kieltämättä kirjan huumorissa oli jotain omaperäistä ja mukaansa tempaavaa, vaikka päähenkilön tyhjäpäisyys ja muodin perässä kuljeskelu keskellä melkoisen dramaattisia tapahtumia tuntuikin ajan mittaan maneerilta jota ei kovin pitkään jaksa seurata.


torstai 17. maaliskuuta 2016

Tuomo Kesäläinen ja Aimo Kejonen: Suomen luolat

Tuomo Kesäläinen ja Aimo Kejonen ovat tekijöinä tietokirjassa, jossa geologian aineistoihin limitetään tietoa luolien eliöstöstä, historiasta ja kansantarinoista: Suomen luolat (Salakirjat, 2015; ISBN 978-952-5774-80-1). Aineistonkeruu, tutkimukset ja maastokartoitukset: Aimo Kejonen, Tuomo Kesäläinen, Sakari Kielosto, Seppo I. Lahti ja Veli-Pekka Salonen.



En ole kovin moneen kirjassa mainittuun luolaan törmännyt, lähinnä Nuuksion suunnalta kirjaan poimittuihin kohteisiin sekä Torholan luolaan Lohjalla, jota tuli ihan mentyä varta vasten katsomaan.

Tietoa luolien muodostumisen prosesseista ja suomalaisten luolien ominaisuuksista löytyy kirjasta jopa hämmentävä määrä. Ilmiselvää on tekijöiden innostus aiheeseen ja sen eri näkökulmiin. Mytologiaa hipovat kirjan sisällöt eivät jaksaneet kiinnostaa, mutta jo pelkkä geologiaan kytkeytyvä sisältö vaatii pitkähkön rupeaman kirjan parissa vietettyä aikaa.





Kattava tietokirja kotimaamme luolamuodostumista. Teos esittelee tarkat tiedot Suomen luolien luokittelusta, syntytavoista, esiintymisestä ja koosta. Tärkeässä osassa, geologian lisäksi, ovat luolien eliöstö, historia ja kansantarinat.

Teos pohjautuu Helsingin yliopiston geologian ja paleontologian professori Veli-Pekka Salosen sekä geologien Aimo Kejosen, Sakari Kieloston ja FT Seppo I. Lahden vuonna 1982 aloittaman, edelleen jatkuvan luolaprojektin tallentamiin aineistoihin. Teos sisältää tiedot yli 1000 kotimaisesta luolasta. Tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi matkailun kehittämisessä, luonnonsuojeluinventoinneissa, lepakkotutkimuksissa ja useissa muissa tarkoituksissa.

Suomen luolilla on värikäs historia. Ensimmäiset luolia käyttäneet Suomen asukkaat olivat neandertalin ihmisiä, jotka asuivat 100 000 vuotta sitten Kristiinankaupungin Susiluolassa. Jääkauden jälkeen luolia ovat käyttäneet ihmiset läpi koko historian kivikauden asukkaista alkaen. Luolat ovat olleet pirujen asuntoja ja tietäjien kirkkoja, sotapakolaisten turvapaikkoja sekä metsästäjien ja kalastajien leiripaikkoja. Rosvot, erakot ja munkit pitivät luolia asuntoinaan. Luolissa on harjoitettu monenlaista ammattitoimintaa. Niissä on ollut pajoja, räätälinverstas, olutpanimo, pontikkatehtaita, kalakellareita ja savustamo. Luolista 165 suurinta, geologisesti erikoisinta, historialtaan kiehtovinta ja matkailullisesti merkittävintä esitellään kuvin, kartoin ja ajo-ohjein.

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Brandon Sanderson: The Rithmatist

Brandon Sanderson tarjoaa nuorille lukijoille suunnatun fantasiaromaanin, jossa on myös tieteiskirjallisuuteen viittaavia piirteitä ja melkoinen määrä steampunk-tyylilajin rekvisiittaa: The Rithmatist (Pan Macmillan, 2015; ISBN 978-1-4472-6615-0). Kirjan kuvitus: Ben McSweeney.



Sandersonin luoma vaihtoehtoinen todellisuus on erikoinen. Kuvaus kaksiulotteisista, liidulla piirrettävistä hahmoista jotka toimivat tekijänsä tahdon mukaan on kiinnostava, vaikkakin jossain määrin viitteellinen, ristiriitainenkin.

Romaanin päähenkilö on poika, jolla ei ole mahdollisuutta ryhtyä tämän eksklusiivisen magian taitajaksi, mutta siitä huolimatta hän on pitkälle aihepiiriin perehtynyt, ja lopulta saa tilaisuuden osoittaa taitonsa.

Jos teoksen jatko-osa olisi jo ilmestynyt, olisin lainannut sen saman tien, mutta jatkoa ei ole luvassa ennen vuotta 2017, sen verran kiireinen Sanderson on muiden kirjoitusprojektiensa kanssa. Kirjan tarina jää melkolailla kesken, mikä lienee ollut kirjoittajan tarkoituskin.

More than anything, Joel wants to be a Rithmatist. Rithmatists have the power to infuse life into two-dimensional figures known as Chalklings. Rithmatists are humanity's only defense against the Wild Chalklings. Having nearly overrun the territory of Nebrask, the Wild Chalklings now threaten all of the American Isles. As the son of a lowly chalkmaker at Armedius Academy, Joel can only watch as Rithmatist students learn the magical art that he would do anything to practice. Then students start disappearing - kidnapped from their rooms at night, leaving trails of blood. Assigned to help the professor who is investigating the crimes, Joel and his friend Melody find themselves on the trail of an unexpected discovery - one that will change Rithmatics and their world forever.



tiistai 15. maaliskuuta 2016

Kim Fay: The map of lost memories

Kim Fay kertoo 1920-luvun Kiinasta, Vietnamista ja Kambodžasta, arkeologisesta tutkimuksesta, khmereistä ja heidän muinaisesta kulttuuristaan, vallankaappauksen valmistelusta: The map of lost memories (Random House Publishing Group, 2012; ISBN 978-0-345-53135-3).



Oletin että kirjan päähenkilö Irene Blum olisi jonkinlainen naispuolinen Indiana Jones -hahmo, mutta eipä ollut, vaan kirjassa on kyse aivan muusta kuin nopeatempoisesta seikkailusta aarretta etsimässä viidakon uumenissa. Kestää reilusti yli puolet romaanista ennen kuin ollaan lähelläkään viidakkoa, eikä teoksen kerronta siinäkään vaiheessa sen nopearytmisemmäksi muutu.

Voisi sanoa että koko teos on eräänlaista salapoliisityötä, jossa ihmiset juonivat kaikenlaisia asioita ja todellisuus paljastuu pala kerrallaan. Niin, ja päähenkilö luulee olevansa asioista perillä, ja on näppärä selvittelemään pulmia, mutta tosiasiassa taitaa olla niin että hän vähiten tietää siitä mistä koko reisussa loppujen lopuksi on kyse.


maanantai 14. maaliskuuta 2016

Jacqueline Winspear: Maisie Dobbs

Luulin tietäväni, mistä Jacqueline Winspearin romaanissa on kyse, mutta kyse ei ollutkaan salapoliisitarinasta jossa miehen tilalle on vaihdettu nainen, vaan romaanista jossa mennään ihmisten pään sisään, yritetään ymmärtää miksi ihminen toimii niin kuin toimii: Maisie Dobbs (Soho, 2003; ISBN 978-1-56947-722-9).



Romaanissa on kyllä jännäriä tai salapoliisitarinaa muistuttava juonenpätkäkin, mutta melkoinen osa romaanista on ihmisten tutkiskelua, ja samalla Maisie Dobbsin henkilöhistorian läpikäymistä, sillä tämä palvelustyttönä uransa aloittanut nainen on melkoinen ihmistuntija ja ihmisten tarkkailija, joka saa lukijan ihmettelemään ja pohtimaan omaa itseään.

Kirjasta jäi kipinä. Lainasin sarjan seuraavan osan.

Maisie Dobbs got her start as a maid in an aristocratic London household when she was thirteen. Her employer, suffragette Lady Rowan Compton, soon became her patron, taking the remarkably bright youngster under her wing. Lady Rowan's friend, Maurice Blanche, often retained as an investigator by the European elite, recognized Maisie’s intuitive gifts and helped her earn admission to the prestigious Girton College in Cambridge, where Maisie planned to complete her education.

The outbreak of war changed everything. Maisie trained as a nurse, then left for France to serve at the Front, where she found—and lost—an important part of herself. Ten years after the Armistice, in the spring of 1929, Maisie sets out on her own as a private investigator, one who has learned that coincidences are meaningful, and truth elusive. Her very first case involves suspected infidelity but reveals something very different.

In the aftermath of the Great War, a former officer has founded a working farm known as The Retreat, that acts as a convalescent refuge for ex-soldiers too shattered to resume normal life. When Fate brings Maisie a second case involving The Retreat, she must finally confront the ghost that has haunted her for over a decade.



sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Libby McGugan: The Eidolon

Libby McGugan sijoittaa tieteisjännärinsä CERNin hiukkaustutkimuksen puitteisiin, ja täytyy myöntää että kirja oli yllätys, sen verran paljon oli hiukkasfysiikan termistöä leivottu tekstiin mukaan että paikoitellen tuntui kuin lukisi tiedelehteä: The Eidolon (ISBN 978-1-8499-7648-0).



Romaani on kirjailijan esikoisteos, ja sellaiseksi kohtalaisen hyvä suoritus, vaikka tuntuikin siltä kuin kirjoittaja ei ihan olisi tiennyt miten tieteen popularisoinnin, jännärin kuljettamisen ja fantasiaelementtien kanssa pitäisi toimia. Mutta riittävän hyvin paketti pysyi kasassa, vaikkakin tekstistä tuli Dan Brown mieleen, eikä mitenkään positiivisessa mielessä.

When physicist Robert Strong – newly unemployed and single – is offered a hundred thousand pounds for a week's work, he's understandably sceptical. But Victor Amos, head of the mysterious Observation Research Board, has compelling proof that the next round of experiments at CERN's Large Hadron Collider poses a real threat to the whole world. And he needs Robert to sabotage it.

Robert's life is falling apart. His work at the Dark Matter Research Laboratory in Middlesbrough was taken away from him; his girlfriend, struggling to cope with the loss of her sister, has left. He returns home to Scotland, seeking sanctuary and rest, and instead starts to question his own sanity as the dead begin appearing to him, in dreams and in waking. Accepting Amos's offer, Robert flies to Geneva, but as he infiltrates CERN, everything he once understood about reality and science, about the boundary between life and death, changes forever.

Mixing science, philosophy and espionage, Libby McGugan's stunning debut is a thriller like no other.



lauantai 12. maaliskuuta 2016

David Wong: John dies at the end

David Wong onnistuu siinä missä kovin harva nykyään, kirjoittamaan ehdottoman omaperäisen tarinan, joka yhdistelee tieteiskirjallisuuden, fantasian ja kauhun tyylilajeja huumoria unohtamatta: John dies at the end (Thomas Dunne Books/St. Martin's Press, 2009; ISBN 978-0-85768-622-0).



Myönnettäköön kuitenkin, että kun tätä tavaraa on satoja sivuja, ei lukemista kovin pitkään jaksa, kun tarinat tuntuvat toistavan samankaltaista kaavaa, jossa kauhistuttava pelottavuus ja naurettava huumori lyövät kättä toisilleen. Omaperäisyyttä on riittävästi, mutta pikku hiljaa alkoi tuntua että tämä on maneeri, ja että pinnan alla ei sittenkään ole mitään syvällisempää.

Mutta silti, romaani sai miettimään todellisuuden olemusta ja sitä kuinka paljon siitä mitä tiedämme vain kuvittelemme tietävämme.



This may be the story of John and David, a drug called soy sauce, and other-worldly beings invading the planet. Or, it may be the story of two beer-drinking friends who live in an unnamed Midwestern town and only think something horrific is going on. But the important thing is, according to the narrator, "None of this is my fault."



perjantai 11. maaliskuuta 2016

Jussi Aalto: Muotokuvia

Jussi Aalto tarjoaa kokoelman juuri sitä mitä teoksen nimi sanoo, kirjan verran ihmisten muotokuvia: Muotokuvia (1986).



Ei kai tässä muuta liene sanottavissa kuin että taito on valokuvaajalla hallussa.

Ja mistä johtunee että parhaita valokuvia tuntuivat olevan ne, joiden kohteet olivat tuntemattomia? Julkisuuden henkilöistä otetut muotokuvat olivat taitavia nekin, mutta jotenkin kuluneita, väsyneitä - ehkä näiden ihmisten kuvia on tullut nähneeksi jo aivan liikaa.


torstai 10. maaliskuuta 2016

Sadie Jones: Ehkä rakkaus oli totta

Sadie Jones kertoo menneestä maailmasta, 1970-luvun Lontoosta, ihmisistä joita teatteri yhdistää - ja erottaa: Ehkä rakkaus oli totta (Otava, 2016; suom. Marianna Kurtto; ISBN 978-951-1-29085-8).



Romaania on kehuttu, maalailevin sanoin, mutta en tiedä miksi en jaksanut tarinaan tarttua, jotenkin tuntui siltä että tämä kirja ei puhuttele minua, ei ole minua varten. Luin alusta muutama kymmenen sivua, ja sitten pätkiä sieltä täältä, mutta jostain syystä jäin ulkopuolelle, vaikka yritin romaanista innostua.